Skip to content
Politică

Analiză- Legitimitatea de a exclude. Episodul PSD

Alegerile prezidențiale au creat un adevărat scandal în cadrul PSD. Pierderea de către Victor Ponta a fotoliului de la Cotroceni a făcut ca în interiorul partidului să se înceapă marea fierbere post-electorală. În 2005 și în 2010, PSD și-a devorat liderii care au condus partidul către insuccesul prezidențial. Nu și în acest an însă.

Spre deosebire de 2005 și 2010, lucrurile s-au întâmplat pe dos la PSD. După prezidențialele din 2004 bătălia pentru președinția partidului se dădea între Ion Iliescu și Mircea Geoană. Cu susținerea grupului de la Cluj și al celor nemulțumiți de pierderea prezidențialelor de echipa condusă de Năstase și Iliescu, Geoană a ajuns președintele celui mai mare partid din România. Chiar dacă Năstase adusese PSD la un nivel destul de ridicat, acest lucru nu a contat, iar partidul a intrat pe mâna unui personaj care era mai degrabă bun diplomat, decât bun politician.

Sub conducerea lui Geoană PSD ar fi trebuit reformat. Însă, reformarea PSD în viziunea lui Mircea Geoană a făcut ca partidul să piardă alegeri după alegeri. S-au pierdut europarlamentarele, s-au pierdut localele și parlamentarele. Așadar, singura lui scăpare era aceea de a câștiga prezidențialele. Pe care nu le-a câștigat. Astfel, scorul lui Mircea Geoană la președinția PSD a fost de multe înfrângeri la nicio victorie.

Acest insucces pe bandă rulantă a făcut necesară schimbarea conducerii în 2010. Așa a ajuns Victor Ponta la conducerea PSD. Un politician susținut de greii PSD, un politician tânăr, al cărui proiect viza, din nou, reformarea PSD.

Și într-o mare măsură a reușit. A readus partidul la guvernare după 8 ani, în formula USL, a câștigat localele, parlamentarele, a scos împreună cu PNL 7,4 milioane de voturi împotriva lui Traian Băsescu și a câștigat europarlamentarele. Așadar, PSD sub conducerea lui Ponta a avut până la prezidențiale numai rezultate notabile. Însă, la prezidențiale stereotipurile ce au înconjurat PSD și-au spus cuvântul, iar Victor Ponta a pierdut alegerile.

La scurt timp au apărut primele cerințe ca cei din conducerea PSD să facă un pas în spate. Însă, aceștia nu au făcut, ba mai mult, au luat atitudine față de răzvrătiții și avizii de putere. Ce a făcut conducerea PSD, în frunte cu Ponta, nu a mai făcut vreun lider al PSD. Acesta a tăiat în carne vie.

De ce era Ponta îndreptățit să facă acest lucru? Răspunsul e simplu. Legitimitatea sa este dată de rezultatele obținute pentru partid. După 2004, PSD a fost un partid de pluton, chiar dacă era cel mai mare. Mircea Geoană nu își permitea în 2009 să facă un asemenea gest pentru că avea o mare problemă de leadership, aceea că nu avea rezultate.

Criticile aduse lui Ponta de către tandemul Geoană – Vanghelie nu au șanse să rezoneze foarte tare în PSD. Niciunul dintre baronii PSD, dintre tinerii lideri și alți membri din PSD nu vor pune la îndoială decizia celui care i-a adus din nou la putere și care se luptă să îi mențină.

Lupta pe care o duc Marian Vanghelie și Mircea Geoană este una cu morile de vânt. Cei doi au o imagine destul de negativă în PSD, iar orice acțiune a lor nu este privită cu ochi buni de membrii partidului. Geoană nu prea poate să emită pretenții pentru că, în memoria PSD, de unul singur a pierdut alegerile prezidențiale, în timp ce la Ponta au fost mai mulți factori. Totuși, războiul celor doi face bine propagandei anti-PSD și celor care sunt interesați să propage ideea de haos în PSD.

Așadar, excluderile și tăierile în carne vie din PSD au în esență un grad mare de legitimitate. Un lider nu se poate menține în fruntea unei formațiuni politice și nu poate să ia decizii dacă nu mai are legitimitatea dată votul de încredere al celorlalți membri ai partidului. Iar în acest moment, Ponta și ceilalți din conducerea PSD se bucură de această legitimitate, care se transferă și asupra acțiunilor acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *