Skip to content
Politică

Leonard Orban, afirmații îngrijorătoare: „Întregul proiect european este pus sub…”

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, miercuri, că ”întregul proiect european” este pus sub semnul întrebării în contextul crizei refugiaţilor, afirmând că efectele fluxului migraţionist se simt deja în zona economică, iar dacă acesta va continua întreaga piaţă internă va fi afectată.

‘Criza migraţiei pune sub semnul întrebării, şi nu ezit să o spun, întregul proiect european. Spaţiul Schengen este parţial suspendat. Efectele se văd deja în zona economică. Dacă lucrurile vor continua este evident că întreaga piaţă internă a UE va fi afectată”, a declarat consilierul prezidenţial Leonard Orban, în cadrul şedinţei Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor în care ambasadorul Olandei la Bucureşti, Stella Ronner-Grubačić, a prezentat priorităţile preşedinţiei olandeze a Consiliului Uniunii Europene.

Consilierul prezidenţial a afirmat că, potrivit studiilor care deja au început să apară, costurile pe care le implică renunţarea la spaţiul Schengen sunt ”enorme”, fiind vorba de ”zeci de milioane de euro pentru o perioadă de destul de scurtă de timp”.

El a precizat că la nivel european trebuie găsite soluţii astfel încât spaţiul Schengen să fie menţinut, ”este adevărat, într-o formă reformată”. Orban a spus că ”intervalul de timp existent la nivel european pentru luarea unor hotărâri decisive se restrânge din ce în ce mai mult”.

”Au fost înalţi oficiali europeni, inclusiv primul ministru olandez care vorbea despre maxim două luni pentru găsirea unor soluţii decisive.(…) Unele decizii, după părerea mea, au fost luate prematur. De exemplu, s-au luat decizii privind relocarea, dar pe de altă parte putem constatat că mecanismele nu erau puse la punct”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, din 160.000 de persoane care ar fi trebuit să fie relocate, mai puţin de 400 au fost efectiv relocate, ”ceea ce arată clar că centrele de primire nu au fost gata, alte proceduri nu au fost parcurse şi logic ar fi fost întâi să se stabilească mecanismele şi apoi să se ia deciziile privind relocarea”.

În rândul deciziilor importante luate la nivel european, Orban a amintit planul de acţiune UE –Turcia şi înţelegerile cu ţările din Africa, la care s-a ajuns la summitul de la Malta, care produce efectul pe termen mediu şi lung, potrivit realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *