Skip to content
Opinii & Analize

Les fleurs du mal

Puteti iubi un loc pradat cu tenacitate de 25 ani, in fiecare ciclu electoral?

Paduri, case, terenuri, zacaminte, tehnologie, aer, influenta, ce se vede, ce nu se vede.. Romania a fost rezervorul inepuizabil al jafului relansat cu lacomie din alegeri in alegeri. Acum 5 ani, romanii l-au votat pe Traian Basescu, de frica sa nu le ia Voiculescu sarea si Vantu, posta. Nu le-a trecut prin cap ca domnul Basescu, avea sa anunte taierea salariilor, pentru ca asta nu era atunci o tema de campanie.

Tot acum cinci ani, domnul Basescu ne prevenea ca daca nu-l alegem pe dansul, vor veni rusii si chinezii, sa perverteasca econonia si valorile nationale. Nu putea sa anticipeze ca unul dintre pericolele care aveau sa pandeasca virtuoasa clasa politica din Romania se numea Florica.

Domnul Florica de la Fujitsu Siemens, ispita inarmata cu zeci de milioane de euro, sub adierea careia s-au indoit ca spicele oameni-cheie de pe scena si din culisele politicii romanesti. Si nici nu-i trecea prin cap ca fratele sau avea sa ajunga in inchisoare pentru „neintelegeri” in familia… extinsa.

Duminica mergem la vot, convinsi ca atunci cand nu mai e nimic, tot mai e ceva. De furat, de vandut pe spagi grele, de promis, de acordat pe criterii clientelare. Sigur mai sunt niste sate undeva in Romania, din saracia carora sunt bani multi de scos. Niste calculatoare de cumparat cu super-comisioane, vreun bazin olimpic de construit pe miriste, vreun teren de tenis in panta, sau vreo telegondola de catarat pe vreun deal.

In tarile normale, oamenii merg la vot pentru scoli, spitale, locuri de munca, pentru ca vor sa traiasca decent si sa moara demn. In Romania votul nu mai e demult pentru ceva sau in favoarea cuiva. E impotriva. Impotriva raului.

Alegatorul roman s-a consolat cu ideea ca e chemat la vot sa inlature raul cel mai mare si ca, oricum se va alege cu raul mai mic. Baudelaire a vazut flori si in rau. Si a scris florile raului. Una dintre operele sublime opere ale literaturii universale. Poate reusiti sa cititi o poezie din acest volum in acest week end, inainte sa mergeti la vot!

6 comentarii la “Les fleurs du mal

 1. Erai la superlativ daca in finalul articolului era postata poezia in limba franceza si eventual itradusa in romana daca exista.

  AI mare talent in sinteza. Continua!

  Cu respect, mg

 2. Avez–vous donc pu croire ,hypocrites surpris—-Cum ati putut voi crede , fatarnici demascati , / Ca–l inselati pe MAISTRU cu-o cacealma meschina / Si ca-i firesc o dubla rasplata sa luati , / Un loc in CER si-o punga plina ?

 3. INEVITABIL.
  Ochii în patru.
  .
  E drept, mai jos, vă propun să fiți cu ei doar în trei.
  Poza domnișoarei articler.

  Doi.
  Cum începe materialul.
  Total la antipod de poza. Chestia asta am văzut-o și la fetele „Gândului”
  .
  Trei.
  Finalul (obosiți-vă dumneavoastră cu mijlocul), e ăla cu bănuții:
  ”Alegatorul roman s-a consolat cu ideea ca e chemat la vot sa inlature raul cel mai mare si ca, oricum se va alege cu raul mai mic. Baudelaire a vazut flori si in rau. Si a scris florile raului. Una dintre operele sublime opere ale literaturii universale. Poate reusiti sa cititi o poezie din acest volum in acest week end, inainte sa mergeti la vot!”
  .
  N-are mamă, n-are tată.
  Îl amestecă acolo pe Baudelaire de n-are treabă.

 4. Atata cunoastere literara insirata doar ca sa ne spuneti ca sunteti anti-Basescu. Exact acelasi stil ca al li Bogdan Stoica. Problema mea este ca nu sunt expert in facebook si nu stiu cum sa fac sa nu-mi mai apara postarile PSNEWS.

 5. Uite ce e d-le Costin admit multe magarii ce se posteaza pe acest site,pe care eu il socotesc de calitate,dar ca sa o compari pe o Doamna de valoarea Laurei Chiriac,care va scrie despre Baudelaire,cu acest Bogdan Stoica – despre care mi-am spus parearea in acest spatiu,subliniind verbiajul care il caracterizeaza,e prea de tot.Nu ma intereseaza opiniile politice ale oricui,desi ele isi gasesc exprimarea prin apropierea cu cultura sau incultura fiecaruia,dar pun pret prin respectul parerilor exprimate civilizat,daca e posibil.Comparatia dvs.cu acel B.St.(am adaugat ultima litera pentru a evita orice confuzie cu idolul dvs.a carui tangenta cu cultura,trebuie sa recunoasteti,e mai mult decat firava)mi se pare cel putin nepotrivita.Cat despre regretul dvs. privind pastrarea anonimatului pentru opiniille aici postate,luand cunostiinta de ele,vi-l impartasesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *