Skip to content
Economie Politică

Leul se păbușește. Soviani: E ușor să lansezi zvonuri tâmpite. BNR, captiva propriei complicități

StartEvo.com

Mai mulţi economişti au atras miercuri atenţia că am fi într-un plin atac asupra leului coordonat chiar de la Moscova, iar totul ar fi început, coincidenţă sau nu, chiar după deplasarea lui Eugen Teodorovici în Cuba cu o escală fix la Moscova.

Este clar că asistăm la un plan foarte bine pus la punct. În primă fază a fost dată OUG 114 care a pus o limită în acţiunea politicii monetare, politica monetară nu mai este independentă deci nu mai poate proteja moneda naţională. A urmat după aceea intoxicare, acel atac cum că bancile manipulează etc. pentru a forţa dobânzile să rămână jos. Iar în a treia fază apar mesajele pe care PSD le-a dat despre deprecierea monedei naţionale care poate fi oprită de intervenţia BNR prin vânzarea de rezerva valutare şi aur. Sunt trei paşi pe care aceşti oameni i-au pus la cale. Această depreciere este premedită, se face prin ajutorul prietenilor acestora din Est care sunt cumpărătorii aurului şi a rezervei”, a arătat senatorul pentru B1TV.

Pentru a clarifica aceste acuze extrem de grave, PSNews a luat legătura cu analistul economic Radu Soviani.

Este abracadabrantă teoria cu Moscova și Teodorovici, pentru mai multe motive”, a declarat Radu Soviani, în exclusivitate pentru PSNews.

În primul rând, un atac speculativ este declanșat abia atunci când speculatorii consideră că au șanse de reușită, iar atacul speculativ pe monedă nu face decât să precipite ceea ce oricum s-ar fi întâmplat deja. Dacă traderii de la Moscova citați abia acum s-au gândit să facă atacul speculativ, sunt pur și simplu proști, întrucât criza din România este de ceva timp aici, și spre exemplu ar fi trebuit să cumpere în marja valută de mai mult timp.

 Personal, nu cred că Teodorovici are ”limbă economică” cu cineva, mai degrabă pun escala de la Moscova pe seama unei întâlniri cu vreo fată, decât cu vreun general GRU. Apoi, argumentele sunt haotice: s-a terminat aurul din lume și Rusia vrea musai să cumpere aur din România? După cum știm, rușii au aur din România, dar niciodată cumpărat”, a adăugat analistul economic.

Deprecierea leului

OUG 114 a fost, într-adevăr, trăgaciul actualilor indicatori de avertizare timpurie pe piața valutară, dar și a unei posibile crize monetare, pentru că a arătat tuturor că guvernul nu are banii necesari pentru cheltuielile ordonanțate și că nici nu știe cum să îi obțină. Dar nici acesta nu este un breaking news.

Mai degrabă deprecierea leului o pun pe seama faptului că lipitori tradiționale ale bugetului de stat, prin intermediul sistemului bancar, nu mai percep drept garanții ferme vorbele lui Isărescu sau ale lui Vâlcov că pot spolia prin diferențialul de dobândă, așa numita operațiune de profit-taking, la nesfârșit, bugetul de stat.

Deprecierea leului are o explicație simplă: titlurile de stat în lei, ajunse la maturitate, nu mai sunt reînnoite în aceeași sumă, respectiv băncile nu rostogolesc aceste titluri de stat – nu cumpără titluri noi. Leii reveniți băncilor din expirarea titlurilor de stat vechi, în loc să se rostogolească în noi titluri, sunt făcuți euro sau dolari și întorși acasă, unde pot genera randamente similare, dar cu risc mai scăzut. Cererea bruscă pentru Euro și dolar sunt cele care depreciază leul”, completează Soviani.

BNR nu a fost niciodată independentă

Vâlcov și Teodorovici nu au luat independența BNR prin OUG 114, pentru simplul motiv că BNR nu a fost niciodată independentă. Vâlcov și Teodorvici au vrut, prin OUG 114, doar să mimeze că ei sunt noii Mugur Isărescu, în calitate de garanți ai sifonării bugetului de stat, fără riscuri. Dovada că rata de dobândă ROBOR de azi este mai mare decât la momentul anunțului OUG 114.

BNR este captivă propriei complicități. Pentru că a acționat prea târziu și prea puțin în privința ratei de dobândă, acum nu o poate crește decât creând dezechilibre și mai mari. Alternativa de a cheltui rezerva valutară (să vândă Euro pe piață ca să tempereze deprecierea leului) nu ar fi decât contraproductivă, pentru că BNR nu ar face decât să ofere un curs mai bun de schimb băncilor care își mută resursele în alte valute. Dar tocmai pentru că este contraproductiv și păgubos, probabil că BNR o va face.

Desigur, e mai ușor să lansezi zvonuri tâmpite decât să tragi concluzia reală: disconfortul mare din piața valutară se adaugă disconfortului din piața monetară, care s-au suprapus peste criza bugetară auto-construită de către decidenții români, incompetenți. Fie că sunt ei la Guvern, fie că sunt la Banca Națională. Probabil că ”Putin și aurul românesc” este alternativa contra-informativă la ”Soros și banii românilor”, în fapt perdele de fum pentru a ascunde incompetența unor neaveniți”, a încheiat Radu Soviani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *