Skip to content
Politică

Liberalii acuză ”prăpădul” lăsat în urmă de PSD. Vicepremierul Raluca Turcan: Am găsit în ministere lucruri de neimaginat!

Inquam Photos / Octav Ganea

Vicepremierul Raluca Turcan susține că membrii noului guvern au găsit ”lucruri greu de imaginat” în ministere, un adevărat ”prăpăd” lăsat de PSD și subliniază că au preluat o ”situație economică deosebit de grea pe care trebuie să o stabilizăm.

”Rubedeniile şi clienţii de partid vor pleca acasă unul câte unul. Funcţionarii bine pregătiţi şi harnici nu trebuie să aibă nicio teamă! Banii risipiţi până acum vor trebui economisiţi şi puşi să lucreze în folosul priorităţilor românilor.

Am preluat o situaţie economică deosebit de grea şi trebuie să o stabilizăm!

NU NE PLÂNGEM! Dar fiecare român trebuie să ştie ce prăpăd a lăsat în urmă PSD!

Situaţia financiară a ţării este deosebit de gravă, pentru că datele reale au fost ascunse de ochii opiniei publice, iar populaţia a fost intoxicată numai cu minciuni despre cât de bună este situaţia.

Numai în 3 zile am descoperit în ministere lucruri de neimaginat pentru care deja s-au dispus verificări amănunţite.

Bugetul pentru tot anul 2019 a fost construit pe un deficit bugetar total de 2,76% din PIB”, scrie Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Vicepremierul adaugă că, la finalul lunii octombrie, deficitul a ajuns la peste 29 de miliarde de lei, reprezentând 2,8% din PIB: ”Aşadar, cu 2 luni înainte de încheierea anului ţinta de deficit a fost depăşită”.

”Să nu uităm că în lunile noiembrie şi decembrie se înregistrează un efort bugetar mai mare decât în celelalte luni ale anului, pe de o parte ca efect al majorării punctului de pensie din septembrie şi pe de altă parte ca urmare a faptului că pe final de an vin la decontare cea mai mare parte a cheltuielilor din an.

Spre exemplu, numai pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală s-au strâns facturi neachitate de peste 5 miliarde de lei pe care PSD a refuzat să le plătească şi le-a lăsat ca un cadou otrăvit pentru viitorul guvern!

Să ne aducem aminte că noi am avertizat, încă de la începutul anului că bugetul pentru anul 2019 a fost construit pe date incorecte, nerealiste şi manipulate, astfel încât PSD să amăgească populaţia că economia generează resurse suficiente pentru a acoperi toate cheltuielile”, completează vicepremierul.

Raluca Turcan dă, apoi, două exemple de ”minciuni sfruntate” din partea social-democraților:

”Au minţit la începutul anului că Bugetul asigurărilor sociale din care se plătesc pensiile va avea bani în plus, adică un excedent de +2,9 miliarde de lei! În realitate, după 10 luni, bugetului de pensii îi lipesesc -2,2 miliarde lei. Cum să faci o eroare de calcul de peste -5,1 miliarde de lei?

Al doilea exemplu este la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Au promis că dau mai mulţi bani pentru servicii medicale, că din spitale nu va lipsi nimic şi că medicina de familie e o prioritate, însă observăm că la sfârşitul lunii octombrie Fondului de sănătate îi lipseau peste -3,2 miliarde de lei. Efectele se văd în tot mai multe dintre spitale, care încă din luna octombrie au rămas fără resurse pentru medicamente, pansamente şi materiale de strictă necesitate”, mai spune vicepremierul.

Raluca Turcan susține că asta nu e tot, deficitul fiind ţinut sub un relativ control cu un preţ plătit de firmele din România care şi-au aşteptat cu lunile banii.

”Mai precis, ANAF-ul a blocat rambursările de TVA către agenţii economici români – peste 2,2 miliarde lei este soldul de TVA nerambursat. Sunt firme care se plâng că nu şi-au primit banii de prin luna aprilie!! De asemenea, veniturile fiscale au ajuns la cel mai mic nivel din ultimele două decenii – anul acesta nu vor depăşi 15% din PIB – pentru că ANAF-ul a fost practic destructurat: nu au suficienţi angajaţi, nu au sisteme informatice şi nu au avut voie să efectueze decât controale coordonate politic! Ironia face că dăduseră drumul la sute de concursuri chiar săptămâna trecută pentru a pune directori ANAF prin concursuri aranjate în toată ţara.

Fondul de rezervă al Guvernului, a fost lăsat fără niciun sfanţ, iar acest lucru l-a confirmat chiar fostul ministru al finanţelor publice Eugen Teodorovici.

Ne străduim să avem până la finalul lunii finalizată rectificarea bugetară, pentru a asigura fonduri de salarii şi cheltuieli curente pentru toate instituţiile”, conchide Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *