Skip to content
Politică

Liberalii au dat undă verde: Marcel Boloş va fi nominalizat la Ministerul Fondurilor Europene, Sebastian Burduja la Ministerul Cercetării și Iulia Scântei la CCR

Iulia Scântei și Sebastian Burduja/ Colaj PS News

UPDATE 18.50

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a decis azi nominalizarea, în unanimitate, a lui Marcel Boloș pentru funcția de ministru al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și a deputatului PNL, Sebastian Burduja, pentru funcția de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

De asemenea, conducerea PNL a votat nominalizarea senatorului PNL, Iulia Scântei, pentru funcția de judecător la CCR, din partea Senatului, precizează PNL într-un comunicat de presă.

Membrii Biroului Executiv au fost informați că Partidul Național Liberal va desemna o delegație care va participa la Congresul Partidului Popular European(PPE) ce se va desfășura în perioada 31 mai – 1 iunie în Rotterdam.

De asemenea, BEx al PNL a fost informat asupra organizării a două evenimente majore cu ocazia împlinirii a 147 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal, la vila Florica din județul Argeș, precum și la sediul central al PNL din Aleea Modrogan, nr.1. În ședință s-a decis și ca Liga Aleșilor Locali PNL să aibă loc pe 26 mai, iar Consiliul Național, pe 27 mai.

UPDATE 18.30

E oficial! Marcel Boloş va fi nominalizat la Ministerul Fondurilor Europene, iar Sebastian Burduja la Ministerul Digitalizării, a decis joi, în unanimitate, Biroul Executiv al PNL. Propunerea PNL pentru Curtea Constituţională este Iulia Scântei.

_____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Liderii liberali se reunesc joi, de la 17:00, într-o ședință a Biroului Executiv pentru a decide numele viitorului ministru al Digitalizării, dar și propunerea partidului pentru CCR.

Amintim că PS News a scris miercuri că liberalii au ajuns la un consens în ceea ce privește numirea ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, la Ministerul Proiectelor Europene, după demisia lui Dan Vîlceanu și se pare că există deja două nume agreate în partid și pentru Ministerul Digitalizării, în persoana lui Sebastian Burduja și a lui Sabin Sărmaș. Totuși, surse politice susțin că cel care are cele mai mari șanse la această oră să fie numit la Ministerul Digitalizării este Sebastian Burduja.

Cine este Sebastian Burduja

Președinte al PNL Sector 1, ​Sebastian Burduja a fost numit la începutul lunii consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, activitate care nu va fi remunerată, potrivit unei decizii publicate luni seara în Monitorul Oficial.

Sebastian Burduja a fost vicepreședinte al PNL și președinte al PNL Sector 1, potrivit declarației sale de interese din 15 iunie 2021. În decembrie 2019, Burduja a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice de către premierul liberal de atunci, Ludovic Orban.

Sebastian Burduja a condus Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), lansat în 2016 și care în martie 2019 a fuzionat cu PNL.

El s-a întors în 2016 în Romania, după 12 ani petrecuți în străinătate. Din 2012, a lucrat ca expert la Banca Mondială. A studiat la universități de prestigiu, precum Stanford și Harvard.

În 2009, Burduja a fondat Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), iar în 2011 a înființat fundația CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români.

Iulia Scântei, propunerea PNL la CCR

Senator PNL de Iași, Iulia Scântei, ar urma să fie propunerea liberalilor la Curtea Constituțională a României (CCR). Procedurile de numire ale noilor judecători au fost declanșate pe 11 aprilie de Camera Deputaților, termenul de depunere a candidaturilor la Comisia Juridică fiind 26 aprilie, și de Senat pe 21 aprilie, cu termen 15 aprilie pentru depunerea candidaturilor.

Mandatele lui Dorneanu, Pivniceru și Morar expiră pe 10 iunie, deci, potrivit legii Legea 47/1992, noile numiri trebuie făcute până în 10 mai.

Liberalii vor face propunerea pentru CCR din partea Senatului, urmând ca social-democraților să le revină judecătorul numit de Camera Deputaților. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că partidul pe care îl conduce va propune o persoană apolitică, numele vehiculat fiind cel al fostului procuror general adjunct, Bogdan Licu.

Singurele candidaturi anunțate oficial până acum sunt cele ale USR. Candidații propuși de Uniunea Salvați România (USR) la Curtea Constituțională a României (CCR) sunt judecătorul Cristi Danileț și avocatul Péter Eckstein-Kovács, fost senator UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *