Skip to content
Politică

Liberalii din Banat și Oltenia intră în morișca Congresului. Radu Berceanu se întoarce la sforăriile politice. Cum va juca Marcel Vela? Cîțu se bazează pe amicul Vîlceanu

Inquam Photos / George Călin

Nucleul dur al organizațiilor din Oltenia merge la Congresul PNL alături de Ludovic Orban, în ciuda celor două defecțiuni neprevăzute: liderul PNL Mehedinți și ministrul Energiei Virgil Popescu a apărut surprinzător în poza de grup alături de Florin Cîțu. La fel a procedat și deputatul Ștefan “Fane” Stoica, șeful PNL Dolj, un vechi colaborator al liderului PD-L Radu Berceanu. Atât Berceanu cât și tovarășii săi din celebra tripletă BVB, adică Vasile Blaga și Adrian Videanu, se implică in campania subterană de racolare de susținători importanți pentru Cîțu.

Organizația PNL Mehedinți este controlată aproape total de Virgil Popescu, însă primarii județului nu sunt tocmai fericiți cu decizia șefului lor politic. La Dolj, situația este și mai dezechilibrată, acolo Stoica, omul lui Berceanu, nu are aderentă printre vechii liberali, fiind tolerat șef în urma jocurilor de culise de la centru. Celălalt lider liberal doljean, deputatul Nicolae Giugea, fost perfect, joacă în tabăra lui Orban. De fapt, pe 21 Martie, biroul politic PNL Dolj a dat un vot majoritar pentru candidatura lui Orban, liberalii doljeni fiind luați prin surprindere de gestul de trădare a șefului lor.

Organizațiile PNL Teleorman și Olt merg în tabăra lui Orban, alături de liderii lor senatorii Eugen Pîrvulescu și Liviu Voiculescu, respectiv deputații Gigel Știrbu și Costel Barbu. În mod paradoxal, într-un cunoscut județ pesedist, “județul lui Dragnea”, la alegerile parlamentare PNL Teleorman a obținut 38 de procente, fiind a treia organizație liberală la nivel național ca scor politic. Este de așteptat ca Teleormanul să ducă un număr important de delegați la Congres.

Dan Vîlceanu, prietenul personal al premierului Florin Cîțu, va duce majoritatea delegațiilor organizației PNL Gorj de partea acestuia. Însă, vechile tensiuni din organizație îl vor face pe primarul de Târgu -Jiu Marcel Romanescu, ros și el de ambiția de a ajunge șeful organizației județene, să joace în final împotriva interesului lui Vîlceanu. Va rupe, așadar, câteva voturi. Dacă Orban câștigă congresul, Romanescu poate ajunge, în sfârșit, președintele PNL Gorj. Romanescu a apărut în poza de grup alături de Cîțu printr-un artificiu politic, a fost chemat la sediul PNL fără să i se spună că urmează celebra “poza de grup”.

Banatul este nuca tare pe care Florin Cîțu vrea să o spargă la Congres. Aici se bazează pe influența Alinei Gorghiu, senator al județului, și pe Vasile Blaga, fost senator de Timiș și el, bun cunoscător al primarilor din Banat. Șeful interimar al PNL Timiș este, însă, Alin Nica, proaspăt ales președinte al Consiliului Județean. Tabăra care reușește să îl convingă pe Alin Nica să o susțină va lua partea leului din numărul de delegați la congresul PNL din septembrie. Nica s-a fotografiat în biroul premierului Cîțu la începutului anului, semn că cei doi au o comunicare bună.

Un personaj-cheie al Congresului PNL va fi și fostul ministru de Interne, Marcel Vela, și organizația de la Caraș- Severin. Liberalii controlează atât consiliul județean, cât și primăria Reșița. Vela se plasează deocamdată în tabăra lui Ludovic Orban, însă poate fi ușor ademenit spre tabăra lui Cîțu în baza relațiilor personale din partid. Înainte de toate Vela însă trebuie să îi convingă pe oamenii de afaceri milionari în euro Romeo Dunca (președintele CJ Caras) și pe Ioan Popa (primarul de la Reșița) că este o idee buna să îl trădeze pe Orban. Sau mai exact, cât costă trădarea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *