Skip to content
Politică

Liberalii îl somează pe Ponta să nu mai ignore interesele mediului de afaceri

Virgil Popescu, vicepreședintele PNL revine pe pagina sa de blog cu o postare-manifest prin care critică modul de gestionare al guvernului PSD în privința relației cu mediul de afaceri românesc.

Astfel, demnitarul liberal atrage atenția că politica guvernului în acest sector este deficitară, ajutorul de minimis este pus pe așteptare, iar antreprenorii nu pot fi decât nemulțumiți în aceste condiții în care cabinetul Ponta le ignoră interesele.

Vicepreședintele PNL Virgil Popescu oferă și date precise conform cărora guvernul s-a angajat să acorde în 2013 ajutoare de minimis pentru investițiile din sectorul IMM-urilor. Mecanismul a funcționat un an, iar actualmente „întreprinzătorii nu au mai primit nimic de la Guvern pe motiv că nu sunt bani în buget până la rectificarea bugetară” , însă nici prin rectificarea bugetară de pe 28 iulie anul curent nu s-au acordat fondurile pentru ajutoarele de minimis. Programul ajutoarelor pentru antreprenori nu este deblocat din lipsa fondurilor pentru 2015 și datorită lipsei de legalitate a programului deși guvernul se mândrește cu realizările sale din sectorul economiei.

În final, demnitarul liberal își exprimă speranța ca guvernul lui Victor Ponta să ofere un răspuns scrisorii adresate de un grup de antreprenori prin care solicită o poziție clară privind deblocarea ajutoarelor de minims.

Redăm mai jos articolul vicepreședintelui PNL Virgil Popescu:

„Guvernul PSD găsește noi metode de a-i umili pe antreprenorii români

Mediul de afaceri din România ar trebui să fie o preocupare constantă pentru Guvernul țării. Întreprinzătorii trebuie încurajați să investească și să creeze noi locuri de muncă în România. În realitate, situația stă complet invers. Guvernul știe să le spună celor din mediul de afaceri „investiți, investiți”, dar când vine vorba de un ajutor de minimis se fac că plouă. Nemulțumirea creată în ultima perioadă în rândul antreprenorilor români față de politica delăsătoare a Guvernului este total îndreptățită. Nu este posibil ca într-o înțelegere doar una dintre părți să își respecte angajamentele, iar cealaltă să ignore sau să amâne îndeplinirea responsabilităților care îi revin.

Guvernul României s-a angajat prin schema de ajutor institutită prin HG 274/2013 să acorde ajutoare de minimis pentru investițiile realizate de întreprinderile mici și mijlocii. Antreprenorii s-au dovedit de bună credință, s-au apucat să facă investiții cu credite de la bănci sau cu bani proprii, în speranța că Executivul se va ține de cuvânt. Dacă în 2014 s-a reușit plata ajutoarelor, în anul 2015 asistăm la o situație de-a dreptul revoltătoare.
Conform planului lor de investiții, în 2015 întreprinzătorii nu au mai primit nimic de la Guvern pe motiv că nu sunt bani în buget până la rectificarea bugetară. A trecut și rectificarea bugetară din 28 iulie 2015, dar nu au fost prevăzuți bani în plus pentru aceste ajutoare de minimis. Singura lor variantă este să aștepte următoarea rectificare, care va veni cel mai devreme în octombrie. Însă, chiar dacă li se acordă banii atunci, problemele lor nu se vor rezolva, deoarece nu vor avea timp să-și ducă la capăt investitiile și toate procedurile legale pentru primirea rambursărilor de la stat până la 31 decembrie 2015, atunci când, în mod legal, programul minimis 2013 se încheie.
Motivele pentru care Guvernul Ponta refuză în mod repetat deblocarea finanțării sunt legate de lipsa de fonduri pentru anul 2015 și, mai nou, de lipsa de legalitate a programului. În cazul ultimului motiv vorbim de ceva halucinant, ținând cont că acest program a fost demarat în 2013, iar până astăzi nu s-a mai invocat legalitatea. În ceea ce privește finanțarea, acest argument vine în contradicție cu laudele pe care și le face Guvernul Ponta – că are mai mulți bani la buget, că economia duduie, etc. Așadar, de aruncat bani pe studii de fezabilitate pentru autostrăzi pe hârtie pe care nu le construiește nimeni avem, însă, când vine vorba de micul întreprinzător din țara noastră îi dăm cu flit și îl lăsăm de izbeliște.
Cam aceasta e politica economică a Guvernului Ponta, unul care se laudă că sprijină micii investitori. Îi sprijină cu vorbele, iar când vine vorba de fapte nu se mai petrece nimic.
Sper ca demersul grupului de antreprenori, care a depus o scrisoare adresată premierului Victor Ponta în care îi cer acestuia să prezinte o poziție clară a Guvernului privind deblocarea ajutoarelor de minimis, să primească o reacție din partea Executivului, pentru că ceea ce se întâmplă la acest moment este jignitor pentru mediul de afaceri din țara noastră.”, conchide Virgil Popescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *