Skip to content
Politică

Liberalii se tem că PSD le-ar putea lua față în alegeri. Adevăratul mesaj al lui Orban pentru USR-PLUS

Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a declarat joi seara, în cadrul emisiunii „Dosar de Politician”, realizată de Silviu Mănăstire, că dacă alianța USR-PLUS va bate palma cu PSD pentru o viitoare guvernare, în condițiile în care social-democrații vor câștiga alegerile, ar însemna sfârșitul pentru formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.

“Vasile Dâncu și Dacian Cioloș au fost colegi de guvern. Dacă USR ia o decizie de a face o alianță politică cu PSD, USR se sinucide”, a precizat Orban. Reacția premierului traduce în subsidiar o teamă legitimă și totodată transmite un mesaj puternic USR-ului.

Liberalii se tem că PSD ar putea să le ia fața

Lupta între PSD și PNL în acest moment este mai strânsă ca oricând. Liberalii și social-democrații sunt practic umăr la umăr. Erodarea PNL la guvernare s-a accentuat în lunile după alegerile locale. Acum este clar că dacă alegerile parlamentare ar fi fost amânate, liberalii nu ar mai fi ocupat prima poziție în opțiunile electoratului. Chiar și așa, deznodământul alegerilor ar putea fi unul surprinzător cu PSD pe prima poziție, PNL venind imediat pe locul al doilea. Dar cu toate că acest scenariu nu este imposibil, PSD tot nu ar putea face o majoritate parlamentară. Asta pentru că pur și simplu nu are cu cine. Pro România lui Ponta se va chinui să treacă pragul și chiar dacă o face există destul fricțiuni între Ciolacu și Ponta. Dar și în eventualitatea în care aceste fricțiuni vor dispărea, PSD și Pro România tot nu vor putea asigura o majoritate, chiar daca aici am include si UDMR-ul.

Singura variantă prin care, ipotetic vorbind, PSD ar putea face o majoritate ar fi într-o alianță cu USR-PLUS și eventual UDMR. De aici reacția premierului. Cât de ipotetică ar fi o alianță între PSD și USR-PLUS e cu totul altă poveste. Sigur că mergând pe firul unei narațiuni contrafactuale ne putem imagina această alianță. E greu de crezut însă că liderii USR-PLUS se vor compromite într-o astfel de situație. Chiar dacă în teritoriu, in consiliile locale USR cochetează ocazional cu PSD, la nivel central vorbim de cu totul alt tip de comunicare politică. O asociere cu PSD ar compromite definitiv USR-ul. Pe lângă dezastrul pe care l-ar înregistra în privința pierderii electoratului, un astfel de scenariu ar duce cu siguranță la sciziunea Alianței și chiar a USR-ului. În USR sunt desigur și oameni care gândesc în termeni pur politici și care nu văd chiar imposibilă o astfel de alianță. Practicanții unui astfel de realism politic sunt probabil puțini. Majoritari sunt cei care văd o asociere cu vechile partide și cu atât mai mult cu PSD drept o trădare a principiilor care au stat la baza formării partidului. Aceștia nu vor accepta niciodată o alianță cu PSD și dacă vreodată se va pune problema în termenii aceștia, scindarea USR va fi inevitabilă.

Mesajul lui Orban

Locul doi pentru PNL ar fi oricum o palmă pe care , Iohannis, Orban și restul liberalilor nu ar fi pregătiți să o încaseze pentru că asta nu ar doar că ar face inevitabilă asocierea USR-PLUS la guvernare, dar ar însemna pretenții mai mari din partea acestora. Reacția lui Orban este una defensivă și preventivă. Mesajul e trimis celor de la USR și s-ar traduce în felul acesta: “nu puneți condiții imposibile pentru o viitoare guvernare PNL-USR-PLUS, chiar dacă PNL nu iese pe prima poziție”. Tentația unui șantaj pentru portofolii importante în viitorul guvern din partea USR, în cazul în care PNL ar ieși pe locul doi ar fi imensă. Dar șantajul ar fi de fapt un bluff, de vreme ce USR nu ar putea lua în serios o alianță cu PSD. USR ar putea ține cel mult în șah un guvern minoritar al PNL. Singura variantă reală care se întrevede ar fi una în care PNL și USR-PLUS ar guverna împreună. De aceea Orban încearcă să le transmită de pe acum celor de la USR să nu pună condiții prea dure și eventual să-l accepte în continuare pe acesta drept viitor premier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *