Skip to content
Politică

„Liberalismul” pumnului în gură. De ce scandalul de la Timișoara poate avea efecte negative asupra PNL

Inquam Photos/Octav Ganea

Zilele acestea cursa internă din PNL dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban a ajuns la un nou nivel, acela al îmbrâncelilor și injuriilor. Sâmbătă, la PNL Timișoara, acolo unde avea loc alegeri, mai mulți membri PNL locali au ajuns să se îmbrâncească între ei, după ce unii dintre aceștia nu ar fi fost lăsați să intre în sală. În scandal au fost implicate, așa cum era de așteptat, cele două tabere care îi susțin pe cei doi candidați la funcția de președinte al PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu. În final, a fost nevoie de intervenția jandarmeriei pentru a opri intrarea în sediu a unor liberali, care au acuzat forțele de ordine de agresiune.

Imaginea PNL, șifonată

În scandalul de la Timișoara contează prea puțin cine avea dreptate. Episodul ne dezvăluie însă mizele uriașe ale confruntării din sânul PNL, una care riscă să scindeze definitiv și irevocabil partidul în două tabere antagonice. Pentru imaginea PNL, incidentul de sâmbătă a fost unul devastator. Partidul Brătienilor s-a redus pe alocuri la două găști care sunt dispuse acum să își împartă pumni și picioare în numele unui “liberalism” prost înțeles. Mizele congresului PNL din toamnă sunt mari, iar liderii locali știu lucrul acesta. Fiecare candidat își va răsplăti propria coaliție câștigătoare, iar fiecare membru vrea o bucată din viitoarea plăcintă. Iar pentru asta sunt dispuși să ajungă chiar la evenimente precum cele de sâmbătă.

Campania internă din PNL a acaparat și aproape întreaga agendă publică. Acesta este unul dintre subiectele cel mai des dezbătute, când în realitate ar trebui să reprezinte doar un subiect secundar. Guvernarea și nu bătălia internă din PNL ar trebui să îi intereseze în primul rând pe liberali. Înfierbântați de alegerile interne, aceștia au uitat că imagini precum cele difuzate sâmbătă pe toate canalele TV pot avea repercusiuni grave pentru partid la viitoarele alegeri. Contează prea puțin cine câștigă cursa internă din PNL dacă după acest demers partidul se scindează sau pierde procente serioase în viitoarele alegeri și intră în opoziție. De fapt, acesta este marele pericol pentru PNL. Capturați de momentul actual al confruntării dintre tabăra Cîțu și tabăra Orban, liberalii uită să mai privească și dincolo de aceste alegeri. Ele nu ar trebui să reprezinte un scop în sine, ci mai degrabă un mijloc prin care PNL să rămână în primele două partide din țară. Acesta ar trebui să fie tiparul de gândire din interiorul PNL.

Doar că din cauza unor capete înfierbântate, competiția din PNL riscă să se transforme în ceva mult mai grav pentru partid. Anume într-un moment de ruptură. În loc să unifice partidul, competiția riscă să îl scindeze definitiv, iar în proces, încrederea electoratului în principala alternativă la PSD să se ducă pe apa Sâmbetei. În istoria post-decembristă am mai fost martorii unei scindări ireversibile atunci când principalii doi lideri ai unei formațiuni politice au ajuns la cuțite. Este vorba despre FSN, atunci când Iliescu și Roman au decis să meargă fiecare pe propriul drum. Rezultatul a fost inevitabil pierderea alegerilor. PNL riscă să repete și el scenariul acesta la viitoarele alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *