Skip to content
Politică

Liberalul Cristi Barbu îl laudă pe Orban pentru asumarea răspunderii pe legea electorală și trimite săgeți către Cioloș

psnews.ro

Secretarul general adjunct al Guvernului Orban, Cristi Barbu, susține într-o postare pe pagina sa de Facebook că, prin asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi, ”Ludovic Orban a făcut ceea ce PNL ȋi cerea lui Dacian Cioloş să facă ȋn 2016”. ”Era nevoie de această schimbare pentru a evita anomaliile prin care un candidat poate deveni primar cu doar un sfert sau o treime din voturi”, spune liberalul.

”De ce l-am menţionat şi pe Cioloş? Pentru că mi-au lăsat un gust amar declaraţiile date de el ȋn ultimele luni pe acest subiect. Cum condiţiona el PNL-ul, cum cerea el imperativ PNL-ului să dea ordonanţă de urgenţă sau să ȋşi asume răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor ȋn două tururi. Dar răspunderea lui unde a fost ȋn 2016? El de ce ne-a trimis la plimbare ȋn Parlament şi ne-a spus că acolo trebuie schimbată legislaţia electorală. De ce a făcut asta când ştia că nu avem nicio şansă ȋn acel Parlament dominat de PSD?

De doi ani de zile stă blocată ȋn Parlament legea depusă de Partidul Naţional Liberal pentru alegerea primarilor ȋn două tururi. Doi ani de zile ȋn care nu s-a făcut niciun progres”, a scris Cristi Barbu.

Cum argumenta Cioloș în 2016 neangajarea răspunderii pe legea electorală

Fostul premier Dacian Cioloș declara în 2016 că Guvernul nu poate veni cu o ordonanță de urgență sau să-și asume răspunderea pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi, în condițiile în care nu există o majoritate clară la nivelul Parlamentului în favoarea acestei propuneri.

„Am constatat că majoritățile sunt foarte volatile în Parlament și nu există o majoritate clară care să susțină acum revenirea la două tururi. Partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuția privind sistemul electoral pentru primari și președinții de Consilii Județene, dar o majoritate a partidelor preferă ca această discuție să nu aibă loc acum pentru a asigura predictibilitate”, a spus atunci Cioloș.

Ulterior, în 2019, Alianța USR-PLUS, cu Dacian Cioloș în calitate de președinte al PLUS, i-a cerut lui Ludovic Orban ”să nu se lase intimidat de amenințările PSD” și să organizeze alegeri locale în două tururi.

„Îi cerem premierului Ludovic Orban să nu se lase intimidat de amenințările PSD și UDMR cu moțiune de cenzură și îi reamintim că avem un protocol semnat la învestirea acestui guvern prin care s-a angajat să facă tot ce ține de guvern pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi. Este esențial pentru democrația din România, să redeschidem democrația la nivel local, acolo unde contează. Avem primari aleși de municipii aleși cu 8-9%. Vrem, pentru cetățeni, la revenirea de primari în două tururi de scrutin”, se arată într-un comunicat de presă emis de USR-PLUS în decembrie 2019.

Alegerile locale într-un singur tur, lege inițiată de parlamentari PDL, care acum sunt în PNL

Prevederea potrivit căreia primarii se aleg într-un singur tur, a fost introdusă, în premieră după 1989, la alegerile locale din 2012. Modificarea legislativă a fost inițiată de PDL, partid controlat la vremea respectivă de Traian Băsescu și dispărut de pe scena politică după fuziunea prin absorbție cu PNL în 2014. De altfel, mulți dintre cei care au inițiat și votat alegerea primarilor într-un singur tur sunt în prezent senatori sau deputați PNL.

În octombrie 2010, senatori și deputați de la PDL, PSD, PNL, minorități și independenți, 61 la număr, au înregistrat la Parlament inițiativa legislativă de alegere a primarilor într-un singur tur de scrutin.

Vioara întâi au fost cei de la PDL, partid aflat atunci la guvernare și care spera că astfel își va maximiza șansele de a obține cât mai mulți primari la localele din 2012. ”Se fac economii la bugetele locale. Știm cu toții că intenția de vot se reflectă în primul tur”, argumentau atunci parlamentarii PDL, potrivit G4media.ro.

Legea a fost dezbătută în ședința de plen a Camerei Deputaților din 30 mai 2011. Potrivit stenogramei dezbaterilor, PDL și UDMR au pledat în favoarea alegerii primarilor într-un singur tur, pe când PNL și PSD – partide aliate între timp în USL – au combătut modificarea legislativă.

PDL și UDMR, cu ajutorul deputaților minorităților naționale, au reușit să-și impună punctul de vedere și au adoptat legea cu 174 de voturi ”pentru” și 110 voturi ”împotrivă”.

Ulterior, s-a încercat de două ori revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar PSD, care între timp și-a dat seama că este avantajat de sistemul impus de PDL, s-a opus și a reușit să blocheze modificarea legii.

După alegerile din 2016, nu mai puțin de patru inițiative pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi au fost depuse la Parlament de către PNL, USR, PMP și ALDE. Unele au fost adoptate, altele respinse de Senat, prima Cameră sesizată, și se află acum pe masa deputaților, cei care au ultimul cuvânt de spus în această privință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *