Skip to content
Politică

Liberalul Florin Roman, succes legislativ în Camera Deputaților: Proprietarii de apartamente, apărați în fața practicilor înșelătoare

Camera Deputatilor
Camera Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege inițiat de vicepreședintele PNL, Florin Roman, pentru modificarea legii calității în construcții. Potrivit liberalului, noua lege vine să pună ordine în relațiile dintre dezvoltatorii imobiliari și cetățenii dornici de un apartament nou, eliminând posibilitatea ca aceștia să fie amăgiți cu practici înșelătoare prin care sunt tentați să preia imobile care au branșamentele la utilități provizorii sau inadecvate.
”Cererea ridicată de locuințe noi și lacunele legislative au permis dezvoltatorilor imobiliari să introducă în piața imobiliară spații cu destinația de locuințe la standarde necorespunzătoare privind echiparea cu utilități, care să răspundă condițiilor și exigențelor de calitate a vieții, punând chiar în pericol siguranța și viața ocupanților. 
Mai multe incedii și explozii soldate cu victime și pagube materiale, având drept cauză instalațiile improvizate sau neadecvate la imobile noi cu destinația de locuințe, care nu aveau semnate procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor de construcții sau care nu aveau branșamente autorizate, adecvate și definitive, în acord cu destinația de locuire a demonstrat nevoia de a legifera suplimentar”, a precizat Florin Roman.
Deputatul liberal susține că, deși opina publică a identificat investitorii, dezvoltatorii sau proprietarii acestor imobile drept vinovați morali – aceștia ascunzând starea de fapt a construcției și riscul la care se expun locatarii -, legea era lacunară în stabilirea responsabilităților și sancționarea faptelor.
”Am stabilit clar responsabilitatea investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari care permit utilizarea construcției înainte de semnarea recepției la terminarea lucrărilor, fie că vorbim de construcții noi, renovate, consolidate, transformate sau extinse și sancționarea contravențională a acestora cu amenzi între 20.000 și 40.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune.
Prin urmare, proiectul de initiativă legislativă de completare și modificare a Legii nr.10/1995, privind calitatea în construcții, răspunde interesului public de a proteja drepturile cetățenilor, clarifică și acoperă lipsurile semnalate, întărind ordinea relațiilor în societate”, a afirmat Florin Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *