Skip to content
Politică

Liberalul Gheorghe Falcă arată motivele pentru care Guvernul cere înapoi primarilor banii pentru cheltuielile sociale

Primarii au fost somaţi de Guvern să dea înapoi statului banii plătiţi pe cheltuielile sociale de la buget. Este vorba despre banii primiţi în primele luni ale anului 2019. Potrivit legii care se aplică de de câteva săptămâni, acoperirea acestor cheltuieli revine primăriilor.

În acest context, liberalul Gheorghe Falcă, primar al Aradului a precizat pentru PSNews.ro că Guvernul pretinde aceste sume pentru a-și acoperi cheltuielile mari și că decizia nu poate fi contestată, deoarece intra în Legea bugetului.

„Eu personal am primit acum o săptămână această adresă. Ulterior, am întrebat în stânga și-n dreapta și toți colegii mi-au spus că și ei au primit acea hârtie, confirmând ceea ce am spus în urmă cu câteva luni, și anume că Guvernul închide bugetul pe noi. Ați văzut că au luat trei miliarde de euro împrumut, pentru a gestiona bugetul de stat. Neavând bani, mai i-au încă o dată bani de la noi.

Până acum, Guvernul României, ca toate guvernele din lume, plăteau persoanele cu handicap și pe însoțitorii acestora. Sunt politici naționale în acest domeniu. De anul acesta, Guvernul neavând bani, a transmis aceste cheltuieli administrației locale, dar le-a transmis odată cu bugetul. Deci nu în ianuarie, nu în februarie, nu în martie. În aceste luni, conform legii, dânșii au plătit aceste salarii. În momentul în care s-a aprobat bugetul, au lăsat o portiță și au spus că o să ne ia banii pe ianuarie, februarie, martie și să plătească primăriile în locul Guvernului în aceste 3 luni. Asta înseamnă că în Arad ni se iau 1,8 milioane de euro, cum ni s-a mai luat anul acesta 12 milioane de euro. Dacă continuăm în ritmul acesta, toți banii pe care îi aducem din Europa, ni-i ia Guvernul României ca să-și acopere cheltuielile care au crescut, afectând investițiile.

Din păcate, nu există nicio variantă să contestăm decizia pentru că este în Legea bugetului, este aprobată”, a precizat Falcă.

Edilii acuză că li se cer bani înapoi, bani pe care i-au primit de la Guvern pentru primele luni ale anului, atunci când toate cheltuielile cu asistență socială erau suportate de la centru, nu de primării, așa cum se întâmplă după momentul în care bugetul pe 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial.

Cei de la Ministerul de Finanțe spun că acum este vorba despre o regularizare. Primarii spun că trebuie să dea înapoi foarte mulți bani, adică tot ce au primit pentru asistența socială. Este vorba despre cheltuielile cu persoanele cu dizabilități. Aceștia sunt banii care au provocat un adevărat scandal între cei de la Ministerul de Finanțe și primari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *