Skip to content
Politică

Liberalul Ioan Cupșa arată cu degetul spre PSD: Alegerea primarilor dint-un tur îi favorizează

bihorstiri.ro

Comisiile juridică și pentru administrație ale Camerei Deputaților au respins marți proiectul legislativ inițiat de PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Pentru o reacție din interior, PSNews a luat legătura cu deputatul liberal Ioan Cupșa, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități a Camerei Deputaților.

PNL are două astfel de inițiative legisative, privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, una din 2015 și cealaltă din 2016. Azi a fost respinsă, prin votul majorității PSD-ALDE, respectiv UDMR, cea din 2016”, e declarat Ioan Cupșa, în exclusivitate pentru PSNews.

De fapt, ALDE are o singură reprezentantă în Comisie, pe doamna Steluța Cătăniciu, care azi nu a fost prezentă. Deci pentru raportul de respingere a inițiativei legislative au votat azi PSD și UDMR”, a adăugat el.

UDMR, remorca guvernului

Iar PNL și USR au votat împotriva raportului de respingere. Noi, cei de la PNL, nici nu aveam cum să votăm altfel, din moment ce este inițiativa noastră.

Cei de la PSD au respins inițiativa pentru că actuala modalitate de alegere a primarilor dintr-un tur îi favorizează.

Cu doar aproximativ un milion de voturi în plus decât PNL, obținute la alegerile locale, PSD are de 2,5 ori mai mulți primari.

Concret, PNL a obținut 4 milioane și ceva de voturi la ultimele alegeri locale, iar PSD, 5 milioane și ceva. În chimb, liberalii au cam 1.100 de primari, în timp ce social-democrații peste 2500.

Deși nu au luat niciun milion de voturi în plus la locale, față de PNL, cei de la PSD au de 2,5 mai mulți primari.

Legea actuală, cu alegerea primarilor dintr-un singur tur, este favorizantă pentru PSD. Iar UDMR e la remorca actualului guvern”, spune deputatul liberal.

O democrație originală

Noi mai avem o inițiativă legislativă pe aceeași temă, pornită încă din 2015. Vom încerca să ne impunem celălalt proiect legislativ.

Pentru o bună reprezentare a cetățenilor și pentru o democrație reală avem nevoie de un sistem electoral în care primarii se aleg din două tururi.

Câtă reprezentativitate are un primar care se alege cu un scor de 30%, în condițiile în care prezența la vot este de 50%? Sunt comune în România în care primarul a fost ales cu mai puțin de 15% din totalul alegătorilor. Putem vorbi deja de o democrație originală.

Poate, într-un alt moment, cu sprijinul altor forțe politice din Parlament, PNL va reuși să își impună celălalt proiect legislativ, din 2015, privind alegerea primarilor din două tururi, pentru a aduce lucrurile în normalitate”, a adăugat Ioan Cupșa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *