Skip to content
Politică

Liberalul Ioan Cupșa desființează proiectul legislativ anticomunist USR: Este un demers periculos

bihorstiri.ro

Pachetul de legi anticomuniste propus și susținut de 30 de membri ai USR continuă să stârnească reacții și critici atât din partea societății civile, cât și din partea politicienilor.

Deputatul PNL Ioan Cupșa critică și el aspru demersul celor de la USR, după ce a studiat mai atent proiectul de lege.

”Vreau să vă spun de la bun început că disprețuiesc, ca doctrină și politică economico-socială, comunismul. Și, în egală măsură, urăsc ceea ce s-a întâmplat în România ca urmare a unei părți din doctrina comunistă. 

Pare un demers sănătos, numai că, așa cum este pus în pagină de către cei doi inițiatori, este un demers periculos. Este neclar, este formulat pe genunchi. Vorbesc ei despre promovarea concepțiilor sau doctrinelor comuniste, dar cine va stabili o anumită concepție cu caracter comunist dacă ea nu este una flagrantă? Dacă nu-și propune, de exemplu, să desființeze proprietatea privată asupra mijloacelor de producție? Cine va aplica legea și respectiv, mai apoi trecând la răspundere penală de la 3 luni la 3 ani, pentru lucrurile mai ușoare și de la 3 la 10 ani pentru lucrurile mai grave? Cine va decide dacă o anumită concepție exprimată public e comunistă? Comunismul în sine e o chestie primitoare de atâtea sensuri încât va fi foarte foarte greu”, a declarat Ioan Cupșa pentru PSNews. 

Liberalul a găsit mai multe hibe în controversatul proiect de lege.

”Vă mai arăt o neatenție în formulare: pasajele care vorbesc despre negarea, contestarea, justificarea sau minimalizarea crimelor comunismului. Eu nu pot contesta crimele comunismului prin prisma faptului că ele au existat sau nu, textul este deficitar în acest sens. Eu pot să punctez nevoia unor intervenții de un anumit tip care au dus la pierderea de bunuri și vieți omenești, și se pune că am contestat, nu? Se poate interpreta în acest fel. 

Intențiile lor au fost bune, dar modul în care au formulat aceste texte, permite interpretări abuzive. Dacă doreau să facă ceva, nu trebuiau să condamne comunismul, ci totalitarismul, pentru că în România a fost vorba de un totalitarism justificat de ideile comuniste și marxiste. Deci totalitarismul trebuie condamnat indiferent de formă”, a mai spus Cupșa.

”Ei vor să pedepsească și formele de salut comuniste, mai exact ”Salut, tovarășe!”. Să treci în corpul unei legi, unei inițiative legislative că se vor pedepsi inclusiv folosirea unor formule de salut. Această formulă promovează comunismul sau nu? Rămână să decidă instanța care aplică legea, nu?”, a conchis liberalul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *