Skip to content
Economic Politică

Liberalul Marilen Pirtea face un dur rechizitoriu al guvernării PSD: Comisia Europeană reia sistematic problemele ridicate de PNL

Raportul de țară pe 2019, întocmit de Comisia Europeană pentru România, critică modelul de creștere economică adoptat de guvernanții de la București, arătând că țara noastră nu va atinge convergența cu țările dezvoltate din Uniune apleând doar la creșteri de salarii.

În plus, Comisia Europeană plasează România în rândul țărilor cu dezechilibre macroeconomice, fapt ce l-a nemulțumit pe ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici.

Teodorovici acuză de subiectivism politic raportul Comisiei, refuzând să recunoască dezechilibrele menționate în actul instituției europene.

Pentru o reacție din partea Opoziției de la București, PSNews a luat legătura cu deputatul liberal Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Iată că raportul de țară al Comisiei Europene prezintă în mod punctual nu doar deficiențele în materie de politici publice ale României dar și principalele nerealizări ale actualului Guvern.

La o analiză mai atentă, observăm că sunt reluate sistematic exact problemele ridicate de opoziție și de mine, în special. Iată că cele semnalate în mod constant de PNL pe parcursul anului trecut sunt, de data aceasta, centralizate într-un document oficial al Comisiei Europene, fiind prezentate în detaliu și în mod obiectiv eșecul guvernării PSD”, a declarat Marilen Pirtea, în exclusivitate pentru PSNews.

Comisia Europeană (CE) trage linie și demontează, rând pe rând, politicile păguboase ale PSD, care au vulnerabilizat economia românească”, a adăugat el.

Iată doar câteva dintre problemele evidențiate de CE:

1.”Modelul de creștere economică al României, bazat pe cheltuielile consumatorilor, afectează capacitatea țării de a atinge în mod durabil nivelul de trai din UE” – am spus de fiecare dată că o creștere bazată pe consum nu este sustenabilă și riscă să afecteze, pe baza creșterii dezechilibrelor macroeconomcie și prin creșterea datoriei, pacea dintre generații.

2. ”După ce s-a situat la 7 % în 2017, în 2018 creșterea PIB-ului real (ajustată cu inflația) a încetinit, ajungând la o valoare estimată de 4 %. Un nivel mai ridicat al inflației a afectat venitul disponibil și cheltuielile consumatorilor, principalul motor al creșterii economice.”  –  am spus încă de la începutul „revoluției fiscale” că o creștere a inflației va anula creșterile salariale promise.

3. ”Stabilitatea sectorului financiar a fost pusă sub presiune”. OUG 114 din 2018, în oricare din formele sale, a afectat în mod iremediabil sectorul financiar din România. Fondurile de pensii, băncile, companiile din energie și telecom au de suferit din cauza lipsei de pregătire economică a așa numiților experți ai PSD, care legiferează după ureche. Dacă mai aveați dubii, CE se exprimă cât se poate de clar „Modificările aduse normelor privind pensiile administrate privat au sporit imprevizibilitatea și este posibil să fi subminat viabilitatea pe termen lung a acestor pensii. Acest lucru poate limita dezvoltarea piețelor de capital și poate priva economia de o sursă importantă de finanțare pentru investițiile pe termen lung”.

4. ”Investițiile publice și private în infrastructură, educație, sănătate, incluziune socială și inovare ar îmbunătăți productivitatea și creșterea pe termen lung”. Din păcate PSD a ales calea ușoară, a majorat salariile și pensiile, crezând că este suficient pentru a multumi electoratul. Desele proteste din țară, care vizează lipsa infrastructurii, a unei educații de calitate susținută prin investitii, condițiile mizere din spitale, toate sunt un barometru clar al lipsei de viziune pe termen scurt a PSD.

5. ”Mediul de afaceri și deciziile privind investițiile sunt afectate de caracterul imprevizibil al procesului de elaborare a politicilor”. Este exact ceea ceea ce Președintele României și PNL au susținut constant – lipsa de predictibilitate afectează grav mediul de afaceri. Acum, iată că aceste lucruri sunt spuse franc fără menajamente de către specialiștii din CE.

6. ”În ciuda îmbunătățirilor recente, ratele sărăciei și inegalității veniturilor rămân ridicate, iar disparitățile regionale se accentuează”. Sau ”În ciuda investițiilor publice semnificative făcute după aderarea la UE, infrastructura fizică rămâne subdezvoltată” –  România are nevoie de infrastructură ca de oxigen. Autostrada Timișoara – Belgrad, pentru care m-am bătut să devină un proiect asumat, sau o autostradă care să lege Moldova de restul țării, ori autostrada Sibiu – Pitești, sunt prioritățile strategice ale unui guvern interesat de economia României. Ori, iată că exact asta ne transmite CE, că în lipsa realizării acestor obiective, amplitudinea disparităților se va accentua.

7.  ”Capacitatea insuficientă a administrației publice limitează posibilitățile de dezvoltare” – cred că este chintesența eșecului politicilor PSD”, apreciază deputatul liberal.

”Experiența sondajelor privind opțiunile de vot ne arată că România are un electorat matur. ”Wage led growth” a dat faliment căci românii au arătat că nu au nevoie doar de salarii mărite ci in egală măsură au nevoie de investiţii publice, de infrastructură, de servicii medicale de calitate, de un învățământ performant, finanțat corespunzător”, a adăugat Marilen Pirtea.

Răspunsul ministrului Teodorovici la această analiză ne arată ca domnia sa, ca și restul guvernului, trăiesc într-un univers paralel, într-o ”oază de prosperitate”.

Economia românească încetinește, se observă foarte ușor din datele INS, Italia este in recesiune, Germania încetinește, la fel și SUA și China.

Oare suntem la fel neinspirați ca în 2008, când credeam că evoluțiile globale nu ne vor afecta? De câte ori trebuie să pierdem din cauza  crizei pentru a învăța să dezvoltăm economia pe baze sustenabile, pe investiții, cercetare și know how”, se întreabă retoric, în concluzie, deputatul liberal.

1 comentariu la “Liberalul Marilen Pirtea face un dur rechizitoriu al guvernării PSD: Comisia Europeană reia sistematic problemele ridicate de PNL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *