Skip to content
Politică

Libertatea presei, băgată în corzi prin hotărâre judecătorească. Află ce se va întâmpla cu fotografierea persoanelor publice

Libertatea presei tocmai a fost băgată în corzi prin hotărâre judecătorească DEFINITIVĂ. Află ce se va întâmpla cu fotografierea persoanelor publice.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, că nu pot fi difuzate fotografii din viaţa privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă aceasta este o figură publică şi este surprinsă într-un loc public. Hotărârea ar putea crea multe situații neprevazute și ar putea duce la procese răsunătoare ale unor oameni publici cu instutuții de presă. Totul a pornit de la apariția în mass media a unor imagini cu judecătorul CSM Cristi Vasilică Danileț și fiica sa adolescentă. Danileț s-a adresat instanței și a câștigat.

„Această soluție este prima după știința mea. Ea se întemeiază pe noul Cod civil”, a declarat Cristi Danileț pentru B1 TV.

Magistratul CSM a precizat și când aume se aplică acest articol al Codului Civil.

„Fotografiile unei persoane pot fi făcute publice în momentul în care se justifica un interes public: dacă se comite o infracțiune. Acea fotografie poate fi difuzată. Eu eram cu fiica mea pe stradă, sunt persoană  publică, dar nu puneam în pericol pe nimeni. Dacă o duceam cu mașina de serviciu, dacă o loveam, atunci era un interes public”, a afirmat Danileţ.

Astfel, în condițiile în care există un interes public pentru publicarea fotografiilor, atunci pot fi publicate. Dacă, însă, imaginile țin de viața de familie, de viața privată, de orientarea sexuală, atunci sunt private.

“Se va crea un precedent. Eu sper ca mai multe persoane să-și apere drepturile”, a mai spus judecătorul.

Citiţi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *