Skip to content
Politică

Libertatea presei în pericol. Lege controversată, adoptată tacit de Senat

Senatul a adoptat tacit un amendament propus de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede ca orice cetăţean care dezvăluie informaţii din dosarele penale să fie pedepsit cu până la trei ani de închisoare, informează gândul.info.

Sub motivaţia îmbunătăţirii Codului Penal, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus sancţionarea cu pedepse de până la trei ani de închisoare a persoanelor care publică informaţii din dosarele penale. Senatorul susţine că divulgarea de informaţii din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi că cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere. Senatorul îşi motivează proiectul legislativ spunând că prevederile din actualul Cod Penal sunt imprecise, potrivit gândul.info.

Mai exact, senatorul PSD a propus modificarea articolelor 276 şi 277 din Codul Penal. Senatorul a decis să propună modificarea articolului 277 din Noul Cod Penal, care vorbeşte despre ”Compromiterea intereselor justiţiei”. Chiar şi în forma actuală, articolul a ridicat o serie de probleme, în special în relaţia dintre presă şi magistraţi, pentru că o interpretare excesivă a acestui text poate duce la secretizarea dosarelor penale.

Nicolae a decis să meargă  mai departe şi a propus chiar pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cetăţenii care dezvăluie ”informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată in curs de cercetare”. Sancţiunea fiind de la şase luni la trei ani de închisoare, această nouă infracţiune ar urma să fie introdusă în legea penală la aliniatul 3 al articolului 277.

Ce spune prezentul Cod Penal : ”Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.”

Ce propune Şerban Nicolae: ”Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani”.

Diferenţa dintre cele două texte este esenţială. În textul în vigoare, subiectul acestei infracţiuni este bine definit. Cu alte cuvinte, poate fi sancţionat pentru dezvăluirea de informaţii nepublice doar martorul, expertul sau interpretul, alte categorii de persoane fiind excluse. În varianta propusă de Şerban Nicolae, subiectul infracţiunii poate fi oricare dintre cetăţenii României. Experţii, judecătorii, procurorii şi jurişti consultaţi de cei de la gândul.info au explicat că, în forma propusă de senatorul PSD, acestă infracţiune se aplică tuturor.

Cum s-ar putea aplica acest articol presei?

Având în vedere că acest articol este propus pentru modificare în Codul Penal, infracţiunea poate avea efect în activitatea presei. În general, informaţiile din dosarele penale de corupţie sunt publicate de către mass-media. Infracţiunea propusă de senatorul Şerban Nicolae ar putea fi aplicată tocmai în cazul junaliştilor care scriu despre dosarele de corupţie.

Spre exemplu, un jurnalist publică stenograme din dosarul unui senator anchetat pentru trafic de influenţă la un judecător de la Curtea Supremă şi care a fost arestat preventiv. Dacă propunerea lui Nicolae intră în vigoare, procurorii vor fi obligaţi să-l ancheteze pe jurnalist pentru că a publicat informaţii din ancheta penală. Articolul senatorului Şerban nici măcar nu vorbeşte despre documente din ancheta penală, ci despre informaţii, adică o definiţie mult mai largă. Potrivit acestui articol, chiar şi informaţiile pe surse, cum ar fi că un deputat sau un ministru este cercetat de DNA, publicate de presă, pot fi considerate drept informaţii nepublice, iar cel care le-a dezvăluit poate fi anchetat penal şi sancţionat.

Contactat de jurnaliștii Gândul în momentul în care a propus acest amendament, senatorul Șerban Nicolae a făcut următoarele precizări: „Oricine compromite interesele justiţiei este pasibil de pedeapsă. Atunci când  m-am referit la dezvăluire, nu m-am referit la jurnalişti, ci la cei care deţin aceste informaţii. Dezvăluirea se consumă în momentul în care cel care are acces la informaţia cu caracter nepublic o transmite către o persoană care, potrivit legii, nu are această abilitate. Ce se întâmplă ulterior nu mai conteză. Ar fi aberant să credem că aici intră jurnalistul, cel de la montaj, şi cel care a scris burtiera.”

Totuşi, în proiectul său de lege, senatorul nu a definit ce înseamnă exact procedura de dezvăluire. În opinia sa, dezvăluirea de informaţii nepublice nu se referă la apariţia în presă. Parlamentarul a explicat că, aşa cum arată acum articolul din Codul Penal, limitează cercul celor pasibili de sancţiuni doar la o categorie de funcţionari şi nu include toţi cetăţenii.

Senatorul PSD susţine că divulgarea de informaţii reprezintă o încălcare gravă a legii care trebuie şi mai aspru sancţionată. În normele actuale, pedepsele sunt de până la doi ani, pe când Nicolae propune pedepse de cinci ani de închisoare.

Proiectul va ajunge lege după ce va trece şi prin Camera Deputaţilor, care va aviza prin Comisia Juridică şi apoi va vota în plen propunerea senatorului PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *