Skip to content
Politică

„Libertatea presei trebuie susținută în continuare!”. Robert Sighiartău, despre platforma care ar urma să scaneze dezinformări în online: În PNL nu s-a discutat așa ceva

Facebook

Deputatul și vicepreședintele PNL Robert Sighiartău spune că în interiorul PNL nu a avut loc o discuție pe un proiect privind realizarea unei platforme informatice dedicată identificării fake news și a surselor de dezinformare și propagandă, în contextul războiului din Ucraina. „Sper ca luni, când vom avea Biroul Executiv, să avem o discuție și pe această temă”, a precizat Robert Sighiartău, în exclusivitate pentru PS News. Liberalul a amintit și că în România există autorități care se ocupă cu combaterea dezinformării susținând că nu înțelege „de ce trebuie ceva în plus, un comitet special în acest vremuri”.

Nu pot să vă spun exact ce conține, ce se întâmplă, cine a avut inițiativa, pentru că nimeni nu știe. În primul rând, ca membri ai Biroului Executiv al PNL și mai ales ca parlamentari, trebuie să știm foarte bine ce se întâmplă. Nu putem fi de acord cu anumite astfel de inițiative până când nu suntem informați. Sunt delicate. Libertatea presei trebuie susținută în continuare. Într-adevăr, dezinformările trebuie combătute, dar cu mare atenție, nu cu anumite centre care nu sunt nici transparente și nici nu le înțeleg. 

La nivelul PNL nu a avut loc o discuție pe acest proiect. Sper ca luni, când vom avea Biroul Executiv, să avem o discuție și pe această temă. Noi avem autorități care se ocupă cu combaterea dezinformării. Nu știu exact de ce trebuie ceva în plus, un comitet special în acest vremuri. Nu mai spun că sunt instituții alte statului care se ocupă cu aceste aspecte. Nu înțeleg sensul. Aștept ca o persoană abilitată și cel care a avut inițiativa – că nu știm cine a avut in ințiativa – să vină cu informații mai clare”, a declarat Robert Sighiartău pentru PS News.

De unde a pornit totul

Guvernul vrea să facă o platformă pentru verificarea știrilor și lucrează cu ONG-ul Global Focus Center, condus de Oana Popescu Zamfir, pentru a pune la punct termenii-cheie care vor fi folosiți. Din primele informații apărute, orice articol care ar asocia Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de „corupție” și „incompetență” ar fi suspect de propagandă rusă.

Oana Popescu Zamfir este cea care a inițiat acest proiect și coordonează lupta împotriva fake news-ului. Oana Popescu este directorul Global Focus Center, un think-tank care a publicat mai multe analize despre știrile false din România și propagandă. Oana Popescu Zamfir este foarte apropiată de USR-PLUS, având un parcurs politic în Guvern. În 2016, când Dacian Cioloș era premierul României, a numit-o în funcția de secretar de stat la Ministerul Muncii. Numirea ei s-a făcut la propunerea lui Dragoș Pîslaru, fostul ministru al muncii.

DETALII AICI: Cine conduce ONG-ul care vrea să combată fake news-ul și să limiteze libertatea presei: precedent periculos pentru democrație

Ce spune Guvernul

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, vineri, despre despre platforma pregătită de autorităţi, cu sprijinul mai multor ONG-uri, care va scana dezinformările online, că Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susţine orice iniţiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului, în condiţiile legii.

”Într-o perioadă în care vedem circulând ştiri false şi sunt în desfăşurare activităţi de dezinformare, pentru că au fost prezentate în spaţiul public asemenea iniţiative, pot să vă spun că, în privinţa acestor iniţiative, privind combaterea dezinformării şi a ştirilor false, pot să fac următoarele precizări. Aşa cum Guvernul a repetat de fiecare dată când a fost necesar, susţine libertatea de exprimare şi la dreptul la informare corectă a cetăţenilor”, a spus Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că ”orice iniţiativă care vine din zona societăţii civile, şi care are ca scop combaterea dezinformării în spaţiul public, reprezintă contribuţii, proiecte care ajută accesul opiniei publice la informaţii reale, în timp util”.

”Guvernul României respinge orice formă de cenzură, orice formă de îngrădire a liberei exprimări şi susţine orice iniţiativă care contribuie şi respectă nevoia de informare a publicului, în condiţiile legii şi a literei şi spiritului Constituţiei României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *