Skip to content
Internațional Politică

Libia, în prag de război civil. Sau când Franța și Italia se ceartă între ele, Rusia câștigă teren

Romania libera

La porțile orașului Tripoli, capitala Libiei, se intensifică luptele după ce duminică forțele generalului Haftar au lansat un raid aerian împotriva aeroportului Mitiga controlat de guvernul unității naționale al premierului Sarraj. De joi și până astăzi, sunt peste 50 de morți în Libia, militari, dar și civili.

Situația politică din Libia rămâne să se decidă în continuare cu forțele militare. Actualul guvern de la Tripoli nu are toată susținerea Europei, fiind niște jocuri de culise pe care analiștii internaționali nu pot să le deslușească momentan.  

Generalul Haftar se bucură de sprijinul Egiptului, Emiratelor Arabe și Arabiei Saudite, la care se adaugă și Rusia. Însă, din câte arată situația geopolitică internațională, are susținere și în spațiul european, ținând cont de relațiile cu Franța. Haftar controlează estul și sudul țării. De precizat că în sud se află resurse importante de petrol și rafinării, iar Italia tocmai în această zonă are cele mai mari investiții și interese economice, prin compania Eni.

Neglijent este jocul făcut de Franța în ultimii 2 ani, deoarece în nenumărate rânduri i-a oferit generalului Haftar rolul de interlocutor politic, invitându-l la întâlniri importante, inclusiv cu premierul Sarraj și cu președintele francez. Oficiali ai guvernului francez l-au vizitat de mai multe ori în Libia și forțele speciale franceze au ajutat armata sa să cucerească teren. Totuși, francezii se arată surprinși de intenția generalului de a cuceri Tripoli și guvernul de la Paris nu este dispus să-i recunoască legimitatea, dar rămâne de văzut cum se vor schimba negocierile dacă Franța își va vedea sacii în căruță.

Armate străine pe teritoriul Libiei

Italia are un acord cu Guvernul condus de Sarraj și a trimis în Libia peste 400 de militari și 130 de echipamente militare pentru spațiul terestru, aerian și naval. Forțele italiene sprijină de asemenea și forțele de poliție din Libia.

Franța a trimis forțe speciale în secret și a recunoscut cu greu acest lucru. În 2016, jurnaliștii francezi au descoperit că mai mulți militari ai forțelor speciale din Franța au mers în Libia pentru a-l ajuta pe Haftar. Această operațiune a fost recunoscută ulterior de purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, care a spus că Franța „e prezentă oriunde în lupta împotriva terorismului”. Până în acest moment, France-press a precizat că ar fi vorba de 40 de militari francezi la periferia orașului Bengasi.

De asemenea, trupele americane sunt prezente în Libia și forțele lor aeriene participă frecvent la misiuni de bombarde a taberelor teroriștilor ISIS. Se vorbește de mii de persoane trimise de SUA în zona Libiei, Niger, Mali și Nigeria.

Cea mai misterioasă rămâne prezența britanică, acționând mai ales în colaborare cu intelligence-ul american în operațiuni antiterorism în nordul țării.

Când Rusia câștigă

Franța și Italia sunt principalele țări care au cele mai mari interese în Libia. Italienii caută petrolul, iar la francezi e mai mult o chestiune de onoare și de geopolitică. Situația Libiei este legată și ce criza migrației, mulți clandestini venind tocmai din porturile Libiei. Totuși, francezii și italienii, în ciuda numeroaselor negocieri, nu reușesc să găsească un numitor comun și să colaboreze în Africa, fiecare urmărindu-și propriul interes și încecând să-și saboteze adversarii.

Rusia țintește și ea cea mai mare resursă de petrol din Africa, cea din Libia, și împreună cu Egiptul caută un plan prin care să pună stăpânire pe teritorii. Este cunoscută relația dintre Rusia și Haftar și întâlnirile dintre general și oficialii ruși la Moscova. Rusia mai are, de asemenea, și interese privind traficul de arme. Nordul Africii rămâne o zonă de conflict de unde rușii își pot negocia contractele.

Dar pe măsură ce SUA condusă de Donald Trump a anunțat că părăsește Siria și a devenit mai puțin interesată de Orientul Mijlociu, Rusia a încercat să ocupe locul lăsat liber de americani. Cât va reuși să facă asta, rămâne de văzut.

Totuși Rusia nu este dispusă la un război, chiar dacă rămâne de partea generalului Haftar. Moscova a anunțat că este nevoie de o soluție pentru pace. Dintre marile puteri, nimeni nu-și dorește un conflict militar în Libia, dar acest lucru reprezintă și o ipocrizie. Dacă nimeni nu vrea, se pare că generalul Haftar are totuși putere și sprijin, altfel ar rămâne izolat și n-ar mai reuși să lanseze atacuri spre Tripoli. Rusia ne-a obișnuit și în trecut cu duplicitatea sa și n-ar fi deloc exclus să aplice aceeași tactică. De altfel, rușii nici acum n-au recunoscut că au trimis militar în Ucraina.

Dintre toate aceste socoteli, țara care are cel mai mult de pierdut este Italia, dependentă de petrolul libian. Italienii încearcă să rezolve conflictul diplomatic, însă e un capitol la care nu strălucesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *