Skip to content
Politică

Liceanul fan ISIS din Craiova, condamnat definitiv la închisoare cu executare

cryptocoinsnews.com
" "

Liceanul din Craiova care s-a declarat fan al organizației teroriste Statul Islamic (ISIS) a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins joi definitiv ca nefondat apelul declarat de elevul craiovean Luigi Boicea (19 ani) împotriva sentinței din mai a Curții de Apel Craiova, prin care a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru propagandă în favoarea Statului Islamic și participare la ședințe de instruire online în vederea comiterii de acte teroriste, relatează Profit.ro.

" "
" "

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Boicea Luigi Constantin împotriva sentinței penale nr. 110 din data de 4 mai 2017, pronunțată de Curtea de Apel Craiova – Secția penală și pentru cauze cu minori. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul parțial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, în sumă de 65 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ de joi. Lui Boicea i se va deduce perioada de circa un an petrecută deja în arest preventiv, pe durata judecării procesului, astfel că va mai executa efectiv în penitenciar o pedeapsă de 2 ani și 4 luni.

La ultimul cuvânt acordat de Curtea de Apel Craiova înainte de pronunțarea din mai a condamnării, Luigi Boicea a declarat că recunoaște și regretă faptele săvârșite, că nu este un terorist și că intenționează să se reintegreze în societate, solicitând judecătorilor să îi aplice o pedeapsă cu suspendare. Instanța însă nu a ținut seama de solicitarea sa, ci de opinia consilierului de probațiune, potrivit căruia Luigi Boicea nu este sincer când afirmă că și-a abandonat convingerile religioase radicale anterioare, ci o face doar din interes, aplicând așa-numita „Taqiya” sau „legea musulmană a tăcerii”. „Taqiya”, cuvânt arab care se traduce literal prin „teamă”, „prudență” sau „grijă”, reprezintă un principiu islamic potrivit căruia îi este permis unui credincios să-și disimuleze sau chiar să-și nege credința și practica religioasă pentru a se feri de persecuții.

Din motivarea redactată de către instanța de fond, reiese că DIICOT s-a folosit în strângerea de probe împotriva elevului jihadist de trei colaboratori din afara instituției, cu identitate protejată, inclusiv de o persoană despre care inculpatul credea că este musulman de naționalitate palestiniană și membru al ISIS.

Dialogurile lui Boicea cu informatorii DIICOT au fost interceptate și înregistrate inițial fără mandat de la judecător, ci doar cu autorizarea provizorie a procurorului – procedură permisă de către Codul de Procedură Penală pe o durată de maximum 48 de ore, în situații de urgență, când procedura de obținere a mandatului riscă să întârzie substanțial cercetările sau să ducă la pierderea probelor. Ulterior, măsurile de supraveghere autorizate de procuror au fost confirmate și de instanța de judecată.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *