Skip to content
Siguranța cetățeanului

Licitație trucată la MAPN? Firma germană Heckler & Koch, acuzată că ar fi favorizată. Ce spune analistul militar Aurel Cazacu

Financial Intelligence

Analistul militar Aurel Cazacu, într-un interviu pentru PSnews.ro, a explicat importanța pe care o are licitația privind achiziția de arme de asalt pentru România, dar și ce înseamnă trucarea unui astfel de demers.

Amintim că PSnews.ro a scris în urmă cu câteva zile despre faptul că Mihai Fifor și Nicolae Ciucă sunt acuzați că încă din 2017 ar fi favorizat o firmă germană în vederea atribuirii unui contract de furnizare „Armă de asalt cal. 5,56 mm”. Acuzațiile au venit chiar din partea unui participant la licitație, Dinu Solojan, cel care deține compania Transcarpat Sportours International SRL.

DETALII AICI: MApN, în centrul unui nou scandal. Suspiciuni de fraudă în licitația privind achiziția de arme de asalt: acuzații grave de favorizare a unei firme germane

Analistul militar Aurel Cazacu a explicat pentru PSnews.ro că firma germană la care Dinu Solojan face referire este Heckler & Koch.

„Referitor la produsul firmei germane, publicațiile de specialitate nu oferă nota maximă armelor oferite de aceasta firmă la capitolul grad de precizie al armei și, de asemenea, sunt publicații care menționează ca armata germană ar dori sa înlocuiască arma oferită de această firmă cu una mai performanta”, spune acesta.

Mai mult, Cazacu a ținut să precizeze că „armele de asalt care se vor achiziționa trebuie să fie moderne și performante pentru a satisface misiunile curente, dar și misiunile viitoare ale instituțiilor din sistemul național de apărare”, iar „întârzierea unei proceduri de achiziție și nedotarea la timp a instituțiilor abilitate să contribuie la respectarea legii sau la apărarea țării trebuie pedepsită în conformitate cu prevederile legale”.

Reporter PSnews.ro: Cât de importantă este achiziția de arme de asalt pentru România?
Aurel Cazacu: Achiziția armelor de asalt este importantă pentru România pentru dotarea instituțiilor din sistemul național de apărare pentru ca acestea să-și poată îndeplini misiunile pe care le au, atât în România cât și în misiunile externe. Consider că această achiziție trebuie făcută prin nominalizarea de către CSAT și a unui responsabil privind service-ul și mentenanța acestor echipamente. De asemenea, această achiziție trebuie să satisfacă cerințele operaționale curente, dar și normele de stoc în conformitate cu strategia de apărare a României. Armele de asalt care se vor achiziționa trebuie să fie moderne și performanțe pentru a satisface misiunile curente dar și misiunile viitoare ale instituțiilor din sistemul național de apărare.
Reporter PSnews.ro: Ce parametrii ar trebui să aibă aceste arme de asalt?
Aurel Cazacu: Parametrii armelor care se achiziționează sunt stabiliți de specialiștii din fiecare instituție în parte, în conformitate cu misiunile pe care le au de îndeplinit. Fiecare instituție are specialist în măsură să emită caiete de sarcini pe baza cărora să se cumpere cele mai bune echipamente pentru ca acele instituții să-și îndeplinească misiunile.
Reporter PSnews.ro: Cum se poate construi o licitație de acest tip, astfel încât să poată fi trucată?
Aurel Cazacu: Trucarea unei proceduri de achiziții este un act prin care se eludează sau se încalcă anumite prevederi legale și cei care fac acest lucru trebuie să răspundă în față legii. Aprecierea că o licitație sau orice procedura de achiziție nu a fost făcută în conformitate cu prevederile legale, trebuie să fie făcută de instituții abilitate ale statului care sunt în măsură să aprecieze gradul de legalitate al unei proceduri de achiziții și să ia măsurile corespunzătoare. Întârzierea unei proceduri de achiziție și nedotarea la timp a instituțiilor abilitate să contribuie la respectarea legii sau la apărarea țării trebuie pedepsită în conformitate cu prevederile legale.
Reporter PSnews.ro: Care ar putea fi firma despre care spune Dinu Stolojan că ar fi venit cu o ofertă exact cum a fost conceput caietul de sarcini?
Aurel Cazacu: Firma la care cred că se referă domnul Dinu Stolojan este firma Heckler & Koch și așa cum am menționat anterior vinovăția sau nevinovăția unei firme trebuie stabilită de organe abilitate. Referitor la produsul firmei germane, publicațiile de specialitate nu oferă notă maximă armelor oferite de această firmă la capitolul grad de precizie al armei și, de asemenea, sunt publicații care menționează că armata germană ar dori să înlocuiască armă oferită de această firma cu una mai performanță.
Reporter PSnews.ro: Acum licitația este blocată. De ce este important să se reia licitația?
Aurel Cazacu: Este foarte important să se reia licitația pentru a realiza dotarea instituțiilor din sistemul național de apărare. De asemenea, consider că este foarte important, poate chiar vital, ca în urma achiziționării, să se permită realizarea în România a acestor produse prin transfer de tehnologie și în acest fel, în viitor, dotarea să se facă din industria proprie.Deci, prin procesul de achiziție, firmele străine trebuie să înțeleagă că România caută parteneri, nu doar furnizori. Având în vedere poziționarea României, ca vârf de lance pe zona de est a Europei, noi trebuie să avem posibilitatea ca indiferent de situația internațională, pace sau război, să ne putem dota cu echipamente similare cu cele din NATO și prin cheltuielile pe care le facem pentru dotare prin transferul de tehnologie în industria românească să creem plusvaloare, atât pentru dotare militară cât și pentru creșterea bunăstării poporului român. Prin urmare, având nevoie de parteneri, nu doar de furnizori, consider că sunt firme care au produse performanțe care pot acoperi și o gama de produse care să satisfacă marea majoritate a cerințelor instituțiilor noastre și care acceptă cooperarea în producție prin transfer de tehnologie, făcând din România un producător performant care să-și poată îndeplini misiunile interne, externe și că membru NATO.

2 comentarii la “Licitație trucată la MAPN? Firma germană Heckler & Koch, acuzată că ar fi favorizată. Ce spune analistul militar Aurel Cazacu

  1. O observație. Prima țară care a furnizat arme de asalt kurzilor pentru a lupta cu Daesh a fost Germania. Nu mică le-a fost surpriza nemților când kurzii le-au spus că armele lor de asalt sunt bune ca fier vechi. Kurzi folosind fie armament rusesc fie american (o nație atât de divizată încât nu e nici o surpriză că nu au propria țară). Când cei (kurzii) care au înfrânt cei mai bine plătiți mercenari din lume (Daesh) îți spun că armamentul tău este jalnic ar trebui să-i crezi.
    PS – Spun unii că o variantă mai proastă decât Koch ar fi doar Transcarpat.

  2. Transcarpat este foarte cunoscut ca furnizor de arme de calitate indoielnica pentru Armata Romaniei. In anul 2009 a furnizat arme neconforme pentru fortele speciale, nefiind capabil sa demonstreze ca aparatura de vedere pe timp de noapte este de generatia 4. Asa ca le-a luat inapoi. Ma mir ca nu a fost blacklistat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *