Lider Federația Columna: Protestul de azi a fost în scop de prevenţie

protest_sindicat
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

Federaţia Columna-SCOR a organizat marţi, în intervalul 11:00-13:00, un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală, unde au participat salariaţi din Administraţia Publică şi Asistenţa Socială, nemulţumiţi de efectele proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind reforma sistemului bugetar.

Protestul din Piaţa Victoriei din Bucureşti al salariaţilor din Administraţia Publică şi Asistenţa Socială a fost unul de prevenţie, scopul fiind acela de a determina Guvernul să nu ia măsuri care ar putea afecta sistemul, a explicat, marţi, pentru AGERPRES, secretarul general al Federaţiei Columna, Lucian Ciprian Puiu.

„Ne-am făcut datoria. Am înaintat acel memoriu către Guvern. A fost, spunem noi, din punct de vedere al participării un eveniment extrem de reuşit, în ciuda vremii caniculare. Ne vom continua demersurile pe canalele oficiale astfel încât să oprim Guvernul să ia măsurile amintite. Noi încă din primăvară avem deja strânse mii de semnături pentru declasarea grevei generale împotriva politicilor economice şi sociale ale Guvernului. Acum, grevă pentru un act normativ care nu a fost încă aprobat sau intrat în vigoare nu se poate face. Acţiunea de azi a fost una de prevenţie, să încercăm să convingem Guvernul să nu ia acele măsuri. Dacă le va lua şi când le va lua după aceea urmează să avem o discuţie cu colegii noştri, să avem consultări la nivelul sindicatelor, să ne continuăm acţiunea. Vor mai fi mitinguri şi nu excludem nici varianta unei greve generale în sistem pentru că nu o să avem cu cine să mai lucrăm”, a declarat Lucian Ciprian Puiu.

El a mai spus că la protest au participat în jur de 1.500 de persoane.

„În sistemul de Asistenţă Socială sunt peste 12.000 de posturi vacante, care nu au fost ocupate din cauza salariilor neatractive oferite de sistem şi din vina Guvernului care a blocat aceste angajări prin Ordonanţă de Urgenţă. În ciuda acestor fapte, toate controalele efectuate în centrele de Asistenţă Socială din ultima perioadă au trasat ca măsură urgentă angajarea de personal. În cele două întâlniri avute la Guvern, am reiterat inclusiv discuţiile anterioare referitoare la efectele benefice ale renunţării la aceste măsuri, atrăgând atenţia că, prin desfiinţarea tuturor posturilor vacante, se creează premisele apariţiei „azilelor groazei” şi în sistemul public de Asistenţă Socială”, susţin reprezentanţii federaţiei sindicale.

Aceştia precizează că pentru Administraţia Publică, Guvernul propune disponibilizări masive şi desfiinţarea unor instituţii esenţiale, pe motiv că au sub 50 de salariaţi, aruncând în nesiguranţă soarta a mii de salariaţi în ceea ce priveşte viitorul şi plasând în incertitudine modul în care cetăţenii vor avea acces la noile servicii publice reorganizate şi ineficiente.

Pe de altă parte, activitatea comunelor va fi paralizată în integralitate, întrucât, prin dispariţia funcţiilor de conducere intermediare, vor fi condamnate să funcţioneze ca nişte armate formate numai din generali şi soldaţi, nemaiexistând ierarhie pe planul managementului instituţional

„Este inadmisibilă şi sfidătoare nepăsarea cu care Guvernul tratează cele două sectoare de activitate, refuzând constant să primească orice fel de argumente, bazate pe date reale, venite din cele două sisteme, care cu siguranţă vor intra în colaps şi vor oferi servicii de proastă calitate prin lipsa acută a personalului. Prezenţa noastră în piaţă, a sindicatelor care reprezintă angajaţii Asistenţei Sociale din 22 de judeţe, respectiv salariaţii din peste 1.500 de comune din România, va fi argumentul Federaţiei Columna – SCOR în faţa Guvernului, pentru a schimba acest proiect de ordonanţă a „disciplinei economico-financiare”, au transmis reprezentanţii federaţiei sindicale, preluați de AGERPRES.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: