Skip to content
Politică

Lider PNL dezvăluie ce poate arunca în aer fuziunea PNL cu PDL. Va fi cooptat și PMP în alianță?

Unul din liderii importanți ai PNL a vorbit  într-un interviu acordat ziarului Bursa despre subiectele care pot dinamita fuziunea PNL cu PDL, dar și care ar trebui să fie poziția celor două partide în raport cu PMP și Traian Băsescu.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, întrebat dacă ACL îşi propune să reunească şi alte forţe de dreapta precum Partidul Mişcarea Populară (PMP), a explicat că este posibil.

”În principiu, o astfel de ipoteză este posibilă, important este, însă, care sunt termenii negocierii şi cine din partea acestui partid participă la negociere. Nu trebuie să pierdem nicio clipă din vedere riscul ca Traian Băsescu să devină liderul politic al spectrului de dreapta. Traian Băsescu nu trebuie lăsat să se reinsereze, prin intermediul PMP, în formaţiunea de dreapta, care ar rezulta în urma fuziunii (n.r. ACL). De aceea există reţineri fireşti în ceea ce priveşte negocierile cu PMP”, a declarat Vosganian pentru ziarul Bursa.

Referitor la  „temele îngheţate” care ar putea creşte vulnerabilitatea fuziunii PNL – PDL, liderul liberal a admis că există câteva subiecte care ar putea periclita fuziunea dintre cele două formațiuni.

”Există câteva astfel de teme, de pildă: evaluarea guvernărilor succesive, momentul ianuarie 2012, tema referendumului – utilitatea sau inutilitatea lui, profilul politic al unor persoane din cele două partide, cu deosebire din PDL, asupra cărora noi nu am prea insistat. Acestea sunt nişte teme asupra cărora nu avem o poziţie comună.

Acum important este să ne concentrăm la ce avem de făcut, poate că într-o bună zi vom reveni şi asupra acestora „teme îngheţate” ”, a adăugat Vosganian.

Întrebat cum se poziţionează platforma electorală a Alianţei Creştin Liberale, în contextul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, senatorul a explicat ”că atitudinea generală, există o diferenţă importantă între comportamentul politic al Partidului Social Democrat (PSD) şi al ACL; profil pornit chiar de la platforma politică a acestor partide. PNL, când a intrat în guvern, a avut patru puncte importante, care urmăreau să decongestioneze piaţa muncii şi să genereze creştere economică: fiscalitate, privatizare, locuri de muncă şi investiţii în reindustrializare.

Pentru PSD toate aceste obiective au fost străine, numai în ultimul an ţara noastră a pierdut 130.000 de locuri de muncă, fiscalitatea a crescut în permanenţă, în timp ce reducerea CAS la angajator este numai rezultatul unor presiuni de natură publică şi a unei tentative de a arăta că PSD este continuatorul platformei politice a Uniunii Social Liberale (USL), însă fără prea multă tragere de inimă.”

3 comentarii la “Lider PNL dezvăluie ce poate arunca în aer fuziunea PNL cu PDL. Va fi cooptat și PMP în alianță?

  1. In realitate,asa dupa cum a declarat public,domnul Traian Basescu,PMP trebuie sa coaguleze toate fortele politice de dreapta in jurul acestui partid,in perspectiva alegerilor locale si generale(poate si prezidentiale) din 2016,insumand cca 30 de procente.Asta presupune disparitia eventualului „mare”PNL prin asimilarea in PMP(a carui denumire a fost inregistrata la OSIM de Ioana Basescu),prin intermediul oamenilor lui Basescu din fostul PDL.Cu siguranta nu se va intampla acest lucru intrucat Basescu va pierde aproape toate parghiile stiute si nestiute dupa ce nu va mai fi presedinte,iar liberalii care nu au acceptat aceasta unire cu PDL (inclusiv cei din partidul lui Tariceanu),se vor regrupa pentru a continua proiectul PNL ului Bratienilor nu al posibile viitoare clone rezultate prin fuziunea cu PDL!

  2. Desigur ca ,in principiu,o coagulare a dreptei intr-un singur partid este benefica,fiind calea catre un bipartism integral.Or,cu toate urgiile aruncate asupra acestei unificari ea ar trebui sa se dovedeasca benefica pentru mult dorita alternanta la putere,terminandu-se cu partidul-balama UDMR,cu diverse formatiuni – mai mult partidulete de buzunar – pentru ca alegatorul sa ajunga sa aleaga intre dreapta si stanga,pe baza de programe clare si sa intram si noi intr-o societate politica normala.Acum,ca intre cei care ar alcatui dreapta unita sunt ,se pare,importante diferentieri,asta-i alta treaba.Dar asta e o problema de negocieri,desigur anevoioase,marele perdant fiind cea mai veche formatie a politicii romanesti,pentru canu vad cum s-ar putea pastra intact,un primul rand ca doctrina,intr-un asemenea conglomerat certamente dominat de persoane si nu de principii si programe unice.Sa vedem..

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *