Alegerile prezidențiale se apropie cu pași repezi, iar calculele privind scorul pe care îl poate lua prezidențiabilul PSD, Victor Ponta, sunt făcute de toți liderii politici, indiferent că vorbim de aliați ai social-democraților sau adversari ai acestora.
Tabăra adversă lui Victor Ponta precizează că prezidențiabilul PSD nu poate lua, în turul II, mai mult decât 40-42%, iar celelalte procente vor fi luate de candidatul dreptei, cel mai adesea invocat fiind Klaus Iohannis. Un alt calcul este cel făcut de Marian Petrache, secretarul general al PNL. Acesta precizează că în momentul de față percepția românilor privind câștigătorul alegerilor din această toamnă este una care îl creditează pe Iohannis cu aceeași șansă cu a lui Ponta.
Citește și: Calculele secrete din PNL pentru Iohannis și Ponta. Omul doi din PNL dezvăluie scorurile celor doi
În tabara PSD, calculele indică cu totul altceva. Omul doi din Partidul Conservator, Codrin Scutaru, sociolog de profesie, calculează că Ponta poate lua 59% în turul II al prezidențialelor, în timp ce în turul I acesta va lua 42%.
Scutaru a declarat pentru agerpres că scorul de 42% pe care Victor Ponta l-ar înregistra în primul tur al scrutinului este apropiat de media scorului alianței care îl susține în alegeri, însă liderul social-democrat „are potențialul de a adăuga scorului alianței politice un segment personal de electorat care-l creditează pentru reușitele sale ca prim-ministru”.
„Scenariul cât se poate de realist și cu picioarele-n apă rece pentru Victor Ponta este un scor de 42% în primul tur. Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor și Dan Diaconescu, având de ales între susținerea pentru Victor Ponta și cea pentru Iohannis, ar merge către prima variantă. Atât Ponta, cât și Tăriceanu doresc refacerea USL. Astfel, rezultatul lui Victor Ponta în turul al doilea ar fi 42+9+4+4=59%„, spune Codrin Scutaru.
În analiza sa, Codrin Scutaru ia în calcul estimările pentru alegerile europarlamentare din mai, care cotau PNL cu 15% și PDL cu 12,23%, și afirmă că liberalul Klaus Iohannis, candidatul ACL, „revine ușor la scorul însumat al partidelor care-l susțin, adică 26-27%, după ce înregistrase o ușoară creștere imediat după ce devenise președinte PNL și candidat comun”.
Referitor la candidatura președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sociologul afirmă că acesta are o medie de 9%, fiind peste scorul partidului său PLR (5-7%).
„Avantajul său este că reprezintă ca brand liberalii din România și perioada de creștere economică în care a fost prim-ministru”, subliniază Codrin Scutaru.
Sociologul precizează, totodată, că președinta PMP, Elena Udrea, se menține în sondajele pentru alegerile prezidențiale la un scor de 6%, similar cu scorul obținut de PMP la alegerile europarlamentare.
„Pe partea electoratului care se consideră de dreapta, prezența candidaților Teodor Meleșcanu și Monica Macovei creează o provocare în plus pentru că aceștia vor lua în principal din voturile lui Klaus Iohannis și poate și din nehotărâții de acum care ar merge către PMP. Kelemen Hunor (UDMR) și Dan Diaconescu (PPDD) ar fi votați fiecare de circa 4% din electorat, însumând împreună un segment relativ stabil de 8%”, mai explică Codrin Scutaru pentru agerpres.ro.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News