Skip to content
Politică

Lider PSD, explicații pentru înfrângerea lui Ponta

După ședința de ieri de la PSD, liderii partidului încă mai caută răspunsuri pentru eșecul din alegeri. Trei lideri marcanți au fost excluși (Mircea Geaonă, Dan Șova, Marian Vanghelie), dar unii membri au explicațiile proprii pentru înfrângere.

Gheorghe Nichita, primarul Iașiului, spune că vina nu trebuie căutată la Victor Ponta, pe care-l consideră un candidat foarte bun.

„Victor Ponta s-a străduit să fie un candidat foarte bun şi a fost un candidat foarte bun, cu şanse foarte mari. Din păcate, nu cred că el e vinovat, pentru că pe calculul clar, normal, pe vot normal, Victor Ponta era preşedintele României astăzi. Iar partidul nu cred în clipa de faţă (că ar trebui să spună): „gata, au trecut alegerile, am pierdut, sacrificăm”. (…) Deci avem multe lucruri făcute cu Victor Ponta împreună”, a declarat Nichita pentru RFI.

Cu privire la greșelile PSD, primarului Iașiului a spus că partidul nu a dat dovadă de suficientă fermitate, iar la înfrângerea lui Victor Ponta a contribuit „un val emoțional”.

Dacă mă întrebaţi pe mine, da, există o greşeală, pentru că trebuia să fim foarte fermi în acea duminică, după primul tur, mult mai fermi. Şi de ce nu, chiar dacă erau discuţii legate de acea Ordonanţă, poate că nu era rău… bun, acum sunt nuanţe, respectăm legea sau nu respectăm legea. Şi acest val emoţional care s-a creat până la urmă s-a încercat să se creeze şi prin alte teme”, a mai spus Gheorghe Nichita.

Nichita a mai spus că el ar fi decis demiterea ministrului de Externe imediat, întrucât problema votului din străinătate a fost decisivă pentru crearea acestui val.

„Eu atunci aş fi luat poate decizia imediat a demiterii ministrului de Externe, aş fi încercat în două secunde să vedem ce decizii putem să luăm în afară şi aşa mai departe, pentru că nu mai era vorba doar de a respecta legea, era vorba de o solicitare a oamenilor şi de creare a unui val şi atunci ca să nu dau voie acestui val să se creeze, atunci pot să fac aceste lucruri”, a mai declarat Gheorghe Nichita.

1 comentariu la “Lider PSD, explicații pentru înfrângerea lui Ponta

  1. PSD a pierdut alegerile pentru ca a avut o campanie prost condusa si organizata, imbatranita. drahnea s-o fi pricepand la alegeri locale, dar la alegeri prezidentiale este zero.Bogdan teodorescu este un bun analist politic, dar nu stie sa conduca o campanie electorala. L-am vazut conducand campania electorala a CDR in 1996 pe care a pierdut-o cu brio, iar Emil Constantinescu a castigat presedentia pentru ca Iliescu nu a vrut sa mai fie ales, intelegand ca un bun politician ca este nevoie de o alternata la guvernare daca vrea ca Romania sa fie acceptata in Europa. In al doilea rand PSDul greseste organizand campopanii pe model american, care nu vor prinde la romani nici in o suta de ani. La americani integritatea si familia conteaza in campanie, la romani asta nu prinde. si asta trebuia stiut din victoriile lui basescu. Sloganul de campanie a fost o prostie. Daca Ponta spunea ca este mandru ca este cetatean roman si isi asuma partea de minoritar evreu era mult mai credibil, era mai digerabil decat ideea de oltenas smecher. In al treilea rand, sa dai campania online pe mana unui inculrt politic ca Sebi Ghita a fost o greseala fatala. A fost o campanie online fara idei, fara continut, fara cunoastrea grupurilor de diseminare a ideilor si continutului in mediu online. O campanie online nu se face cu postaci intamplatori sau platiti care scriu postari cu injuraturi la opozanti. In loc sa creeze o retea care sa furnizeze continut substantial, elaborat pe baza unei analize sociologice si psihologice ale grupurilor tinta s-au transmis mesaje haotice si neconvingatoare.In al patrulea rand lipsa de curaj a lui Ponta ca a doua zi dupa primul tur sa dea o ordonanta de infiintare de sectii de votare in paralel cu lansarea in online a unor mesaje in sprijinul dreptului la vot pentru orice roman. Asta este analiza pe baza faptelor si daca PSD are alta, inseamna ca doame intr-o mocirla care ii va transforma in PNTCD a stangii. Eliminarea lui Geoana si Vanghelie, asertiunile unora ca Rus sau Ghita, prostiile debitate de dragnea dau o lovitura si mai puternica PSD decat chiar pierderea alegerilor. L-am sustinut cu toata forta pe Ponta, dar este cea mai mare dezamagire a mea. Daca trebuia sa faca un pas in spate in PSD erau Ioan Rus, Dragnea si Ghita. Pe mana lor a pierdut Ponta alegerile. Deziceti-va de domnul Iliescu si mai pierdeti vreo 4 milioane de votanti. Daca stiti sa socotiti, vedeti daca va ajunge electoratul ramas sa mai intrati cativa din voi in Parlament. Sfanta nerusinare sa nu pricepi nimic din ce ti se intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *