Skip to content
Opinii & Analize

Liderii AUR nu au ce căuta în niciun loc în care oamenii au murit pentru democrație și libertate

" "

Ieri s-a iscat un adevărat scandal la Timișoara. La evenimentul care marca comemorarea victimelor Revoluției de la Timișoara și-au făcut apariția liderii AUR, în frunte cu George Simion, care au încercat practic să confiște evenimentul pentru a mai adăuga ceva capital politic. Timișorenii nu au rămas însă pasivi la tentativa celor de la AUR iar totul a degenerat într-o confruntare verbală cu jandarmii între cele două grupuri.

Prima întrebare care ne vine în minte în acest caz e: ce căutau liderii AUR la Timișoara? Răspunsul e simplu – atenție. Cei de la AUR încearcă să câștige ceva notorietate după apariția lor de nicăieri în Parlament. Însă nu putem trece peste ipocrizia liderilor AUR prezenți la Timișoara. Evenimentul era unul care marca comemorarea victimelor Revoluției de la Timișoara, adică acel grup de oameni care s-au sacrificat pentru libertate și democrație, două concepte pe care liderii celor de la AUR vor să le distrugă.

" "
" "

AUR este un partid anti-sistem și anti-democratic. Lucrul acesta e lesne de înțeles dacă ne uităm timp de jumătate de minut peste documentul lor programatic: „Succesul electoral nu constituie scopul acțiunii noastre, ci unul din mijloacele prin care vrem să schimbăm din temelii sistemul politic (…)”. Această afirmație vine practic în completarea afirmațiilor unuia dintre liderii AUR – Sorin Lavric care susținea într-un articol-manifest din urmă cu câțiva ani că „în patru ani vom disloca partidele din parlament”. Obiectivul AUR, ca și al altor partide cu înclinații anti-sistem, nu este acela de a respecta regulile jocului democratic. AUR vizează nici mai mult nici mai puțin decât distrugerea democrației, aceasta din urmă fiind obiectivul celor care au murit în stradă în 1989.

AUR este și un partid anti-liberal. Individualismul, un concept pur liberal și un pilon al liberalismului, este repudiat în doctrina celor de la AUR în numele unei “unități” organice care amintește de conceptele rasiale ale precursorilor nazismului, mă refer aici la doi geopoliticieni germani – Friedrich Ratzel și Karl Haushofer. Libertatea în viziunea celor de la AUR este „identitate a spiritului în acțiune, adică act de afirmare a convingerilor pe care cele trei unități anterioare (familia, patria, credința) ni le insuflă”. Familie, patrie, credință, trei concepte folosite anterior și de extrema dreaptă românească din anii ’30. Nici vorbă de vreo referire la individualism sau libertate economică, ca piloni ai liberalismului modern.

Aversiunea față de „străini”, tema cetății asediate, autarhismul economic și alte teme promovate de cei de la AUR sunt luate direct din bagajul ideologic al național-comunismului românesc. Pentru a pune capăt național-comunismului și a readuce democrația pierdută la sfârșitul celor de-al Doilea Război Mondial, au murit timișorenii în decembrie 1989. AUR vrea doar să reînvie aceste concepte. Iată în ce rezidă așadar ipocrizia liderilor AUR prezenți la comemorarea victimelor Revoluției de la Timișoara.

Aversiunea față de democrație, anti-occidentalismul, anti-liberalismul și ultra-naționalismul de extremă dreapta al celor de la AUR reprezintă toate lucrurile cărora românii voiau să le pună capăt în 1989 și pentru care au fost dispuși să moară. Liderii AUR nu au ce căuta la Timișoara, cum nu au ce căuta în nici un loc în care oamenii au murit pentru democrație și libertate.

6 comentarii la “Liderii AUR nu au ce căuta în niciun loc în care oamenii au murit pentru democrație și libertate

  1. @ Chestie, că era „bairamul” lor și merseră și ăia „repede nepoftiți” de „liderii reprezentativi”, ? A;a era și prin 1989, după care majoritatea cereau să li se restituie și să li se dea, că au făcut revoluție, ?

  2. Idiotii de la aur nu au ce cauta acolo unde au murit foarte multi tineri pnt. libertate! Trebuie spus si la sosoacele aur ca oamenii au murit impuscati de securisii lui ciausescu pnt.libertatea de expeimare, pnt. dreprul la un vot liber si democrat!

  3. Bati campii, 99% din populatia Romaniei nu stia ce e aia democratie in 1989: voia mancare si caldura, nu-i interesa democratia. Liberalismul?! E o gluma proasta sa spui ca pentru asta s-a murit in 1989.

  4. AUR este un partid cu mai mare aplecare spre români decât USR.Ce vedeți la USR ,un ungur penal,barna, care a furat banii de la copii handicapați și i-a dat unei croitorese, surorii sale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *