Liderii coaliţiei de guvernare se întâlnesc astăzi, 8 ianuarie, în prima şedinţă din 2025, pentru a decide candidatul comun la alegerile prezidenţiale, precum şi calendarul pentru adoptarea bugetului pe anul 2025.
Surse politice susţin că, atât în PSD, cât şi în PNL există lideri care şi-ar dori ca varianta Crin Antonescu să fie abandonată. O necunoscută rămâne, însă, şi data alegerilor. De altfel, în ultimele zile au apărut mai mulţi lideri de la vârful PSD care au contestat candidatura lui Crin Antonescu şi care au pus la îndoială şansele acestuia în cursa pentru Cotroceni. De exemplu, Vasile Dîncu, vicepreşedinte al PSD, a declarat public că, în realitate, Crin Antonescu a fost „doar un candidat de rezervă”.
Ce variante discută taberele din PSD
Crin Antonescu a pus şi el câteva condiţii atunci când a pus în stand-by candidatura. Spunea că partidele din coaliţie ar trebui să decidă rapid un calendar al alegerilor şi să-l valideze prin vot în forurile de conducere ale partidelor din coaliţie. Sursele citate spun că liderii PSD şi-ar dori să renunţe la susţinerea lui Crin Antonescu şi să meargă mai departe cu un candidat propriu, un membru de partid. PSD are mai multe variante, în funcţie de taberele din partid.
Astfel, există lideri din PSD care şi-ar dori ca Marcel Ciolacu să-şi asume din nou candidatura. Surse politice susţin că Ciolacu ezită şi nu şi-ar dori să candideze din nou. Primarul din Buzău, un apropiat al lui Marcel Ciolacu, a declarat că o parte dintre liderii PSD „încearcă să-l arunce din nou pe Ciolacu în luptă, poate aşa scapă de el”. Există şi alte variante vehiculate pe surse. Victor Ponta, spre exemplu, sau un candidat independent. Aici se discută despre numele preşedintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Planul „de avarie” al PNL
Și cei din PNL ar avea un plan de avarie în cazul în care PSD va decide să meargă pe mâna unui candidat propriu. În acest caz, la vârful PNL se discută dacă ar fi mai bine ca liberalii să-l susţină pe Nicuşor Dan sau dacă ar fi mai potrivit ca Ilie Bolojan să-şi asume el candidatura.
Nu în ultimul rând, liderii din coaliţie trebuie să ia o decizie şi în ceea ce priveşte calendarul alegerilor prezidenţiale. Surse politice susţin că există două scenarii: alegeri înainte de Paşte, cu primul tur pe 30 martie şi al doilea tur pe 13 aprilie, fie după Paşte, cu primul tur pe 25 mai, iar finala prezidenţială pe 8 iunie.
Amintim că fostul lider PNL, Crin Antonescu, a spus sâmbătă seara, la Digi24, că a suspendat unilateral acordul prin care a fost numit candidat al coaliției aflată la putere. Liberalul şi-a argumentat decizia spunând că, în primul rând, nu a fost încă stabilită nicio dată a alegerilor, iar în al doilea rând nu a existat un vot unanim din partea Coaliţiei. „Eu declar suspendat acest acord şi, în consecinţă, si calitatea mea de candidat. Eu nu am ezitat, eu nu dau înapoi, eu sunt dispus, dar cred că trebuie să fim oameni de onoare şi oameni serioşi”, a spus Antonescu.
„În legătură cu calitatea me de candidat, cunoscută și recunoscută public până acum, aceea de candidat comun al coaliției aflate la guvernare, încep prin a anunța că în mod unilateral, adică eu, candidatul, consider acordul privitor la această candidatură, suspendat”, a spus Crin Antonescu.
„Eu îl declar suspendat. Pentru că sunt două părți aici. Ce înseamnă suspendat. Înseamnă următorul lucru. Eu am primit o propunere de a fi candidatului unei coaliții politice, am acceptat această propunere, am asumat această candidatură, și este o asumare de la care eu nu dau înapoi. Eu nu îmi retrag această candidatură, eu nu dau înapoi, am asumat cu tot ce înseamnă ea, toate dificultățile și tot parcursul, și sunt în orice moment dispus să o duc până la capăt. Ceea ce am constat, este că cealaltă parte a acestui acord, adică cei patru lideri politici care au făcut această propunere și au luat acest angajament, nu au fost suficient de împuterniciți ca să spun așa, sau nu au avut toate acreditivele la ei atunci când au pus semnătura pe acest acord.
„Din acest motiv îl consider suspendat, până când domniile lor clarifică dacă acest acord revine în vigoare, sau dacă, eventual, au alte opțiuni. Pe scurt, ce s-a întâmplat. Ei au făcut această propunere, eu am acceptat-o, le-am spus de atunci că dacă mai au consultări de făcut în partid, să le facă și poate după aceea să anunțăm. Dânșii au spus „nuuu, avem responsabilitatea și calitatea ca lideri politici să angajăm acest lucru, și este urgent”. Am înțeles urgența, am acceptat urgența. De asta s-a legat și o discuție privitoare la o dată cât mai rapidă a alegerilor prezidențiale”, a adăugat fostul președinte al PNL.
„Acordul a fost făcut la data de 22 decembrie și am stabilit că alegerile să aibă loc cât mai repede”, a declarat Crin Antonescu.
„Între timp am constatat două lucruri care mă fac pe mine să consider acest acord suspendat, și ca atare și calitatea mea de candidat – suspendată, și anume: nu avem o dată a alegerilor și nu înțeleg de ce. Pentru că din punctul meu de vedere, dacă în 6 decembrie CCR a decis anularea alegerilor și, implicit, repetarea lor, de a doua zi sau de când a fost la Monitorul Oficial această decizie publicată, de a doua zi, Guvernul care era în exercițiu atunci, ar fi trebuit să dea după calculul de rigoare cu numărul de zile prescris de lege, cea mai apropiată dată a alegerilor prezidențiale. Suntem în 4 ianuarie, al an – 2025, nu avem încă, deși s-au vehiculat niște date, dar ele nu s-au concretizat, deși între timp avem un nou guvern, au fost câteva ședințe de guvern, s-a vorbit despre fixarea datelor alegerilor, și totuși nu avem o dată, ceea ce din punctul meu de vedere este greu de explicat, și în orice caz destul de greu de acceptat pentru opinia publică”, a mai spus Antonescu.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News