UPDATE Liderii Coaliţiei decid măsurile fiscale pentru mai mulți bani la bugetul statului

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

UPDATE ORA 10:45

PNL şi PSD reiau, săptămâna aceasta, discuţiile privind măsurile fiscale care să ducă la reducerea deficitului bugetar. Surse liberale au precizat că PNL nu susţine introducerea de măsuri care să afecteze mediul de afaceri şi susţine reducerea cheltuielilor, la nivelul instituţiilor statului, fiecare ministru urmând să îşi vină cu un astfel de plan. În privinţa TVA, este posibil să rămână doar două cote, de 9% şi 19 % şi să dispară TVA-ul de 5%.

Liberalii vor merge în coaliţie cu principiul că măsurile impuse la nivelul Executivului nu trebuie să afecteze mediul de afaceri şi susţin că şi la nivelul instituţiilor statului trebuie să se vină cu un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, scrie news.ro.

PNL vrea ca fiecare ministru să vină cu un plan de reducere a cheltuielilor, care să nu inclusă concedieri.

În privinţa TVA, s-a discutat despre păstrarea a doar două cote de TVA, de 9% şi 19% şi renunţarea la cota de 5%. În privinţa impozitului pe clădirile scumpe, s-a cerut o analiză privind media europeană şi exemplele din ale ţări privind introducerea unui astfel de impozit, scrie news.ro.

Măsurile fiscale ar urma să fie prezentate în acelaşi timp cu rectificarea bugetară, Executivul fiind presat să arate prin aceasta că poate reduce deficitul, astfel încât să respecte acordul cu Comisia Europeană.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat vineri că Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va rămâne 9% la mâncare şi la medicamente, întrebând de ce pentru cluburi TVA este de 5% şi dacă este normal acest lucru, precizând că sunt prea multe excepţii în România.

“În discuţia mea cu Comisia – şi au dreptate, ”Domnule, trebuie să fie o ordine, nu puteţi veni cu şapte tipuri de TVA. Hotărâţi-vă!”. Şi am convenit că 9% rămâne mâncarea, rămân medicamentele, rămân protezele. Iertaţi-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? Vă întreb pe dumneavoastră, e normal acest lucru? Sunt mult prea multe excepţii în România, lucru pe care nu ni l-a spus numai Comisia, l-au spus toate forurile financiare. Să pierdem toate fondurile europene şi să intre România într-un colaps, eu nu am să fac acest lucru, indiferent de ce voci vor apărea şi voi ieşi la dumneavoastră, la televiziuni, la presă unde doriţi şi o să explic foarte clar de ce trebuie făcut acest lucru. Normal, după ce voi lua decizii”, a afirmat Ciolacu.

Ştire iniţială

Liderii Coaliţiei sunt așteptați să decidă, în ședința de astăzi, măsurile fiscale prin care să adune mai mulți bani la bugetul statului.

PSD şi PNL discută despre modificarea unor taxe şi niveluri de impozitare, pentru că România este în procedură de deficit excesiv şi riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor.

Astfel, angajații din construcții, industria alimentară și agricultură vor plăti contribuția la sănătate de 10%, iar ieșirile la restaurant vor fi mai scumpe, notează stiri.tvr.ro.

Guvernul vrea să facă rost de alți bani din creșterea accizelor, dar și a taxelor pentru micro-firme și proprietăți de lux. Reprezentanții patronatelor sunt de părere că aceste măsuri vor afecta economia.

Guvernul ar trebui să aprobe schimbările fiscale, prin ordonanţă de urgenţă, săptămâna aceasta sau cel mai târziu în primele zile din august.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: