Skip to content
Politică

Liderii coaliției, detalii din întâlnirea cu președintele Iohannis: „Suntem pregătiți pentru procedurile de învestire în cel mai scurt timp”

colaj Presshub

Liderii coaliției de guvernare, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au venit cu detalii, marți după-amiază, după consultările cu Klaus Iohannis.

Ludovic Orban:

„Am luat decizia de a participa împreună la consultările cu președintele pentru că am decis din momentul alegerilor să formăm o coaliție de centru-dreapta care să ofere României într-un timp cât mai scurt, care să aibă capacitatea de a face marile reforme. I-am prezentat președintelui acordul de coaliție și voința noastră comună de a lucra împreună pentru binele României. Așteptăm decizia președintelui și suntem pregătiți să derulăm toate procedurile pentru învestirea Guvernului în cel mai scurt timp”.

Dacian Cioloș:

„I-am confirmat președintelui că cele 3 partide au format o coaliție, s-au pus de acord asupra lui Florin Cîțu premier, avem un program de guvernare finalizat și vrem să începem guvernarea cât mai repede și să avem un guvern învestit cât mai repede, săptămâna aceasta. I-am propus președintelui să lucrăm în parteneriat, pentru că România va avea nevoie de reforme. Pe foarte multe lucruri ne-am pus de acord, le veți vedea în programul de guvernare și sunt lucruri pe care mai urmează să le discutăm”.

Dan Barna:

„A fost o discuție foarte pragmatică, i-am transmis Președintelui că nu suntem o coaliție bazată pe un entuziasm năuc, bucuros că s-a întâmplat, ci că este o coaliție care își asumă foarte responsabil măsurile și ceea ce va urma în lunile și anii următori pentru România, i-am transmis și că dincolo de programul de guvernare pe care îl vom prezenta mâine sunt câteva reforme care trebuie să se întâmple în România și pe care electoratul le așteaptă, și că așteptăm sprijinul și susținerea domniei sale pentru ca aceste reforme să devină realitate, chiar dacă ele nu sunt explicit menționate în programul de guvernare și de asemenea am convenit că acest efort și acest tur de forță care s-a întâmplat în aceste zile, cumva fără precedent în istoria de 30 de ani a României, este de fapt mesajul unei alinieri de voințe de care România are nevoie ca să poată avea o guvernare stabilă și funcțională în lunile și în anii următori”.

Kelemen Hunor:

„Am transmis Președintelui intenția noastră de a colabora și de a conlucra pentru o perioadă de patru ani de zile. Avem o responsabilitate uriașă, avem o oarecare experiență în a lucra în coaliție, în echipă și sunt convins că această perioadă care urmează, cu eforturile necesare, prin colaborare și prin creșterea gradului de încredere, va însemna un lucru bun pentru România. De aceea, eu sunt optimist astăzi, fiindcă după câteva zile am reușit să formăm o echipă, să formăm un program de guvernare și o echipă de guvernare, și sunt convins că mâine seară, prin votul Parlamentului, după votul Parlamentului, România va avea un Guvern nou și vom începe munca imediat după învestirea Guvernului”.

Florin Cîțu:

„I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să-mi asum această guvernare în acest moment dificil pentru România. Vom continua ce am început în acest an şi bineînţeles avem un program de guvernare care aduce multe lucruri pentru români în perioada următoare. I-am prezentat şi care vor fi măsurile din prima şedinţă, de mâine seară, după învestire. Am discutat puţin şi despre calendarul referitor la bugetul pe anul viitor. Mulţumesc coaliţiei de centru-dreapta pentru încredere. Mâine seară ne apucăm de lucru”.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit marți la Cotroceni, într-o a doua rundă de consultări, cu partidele parlamentare pentru desemnarea premierului. PSD nu a participat. Orban, Barna, Cioloș și Kelemen au mers împreună pentru a-l propune pe Florin Cîțu, iar președintele Klaus Iohannis i-a felicitat pentru viteza negocierilor. La finalul consultărilor președintele Iohannis e așteptat să anunțe numele premierului desemnat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *