Skip to content
Politică

Liderii europeni au decis: Donald Tusk, desemnat preşedinte al Consiliului European

Liderii europeni reuniți la Bruxelles au decis cine va fi succesorul lui Herman Van Rompuy la șefia Consiliului European. Astfel, cel desemnat să preia portofoliul lui Van Rompuy este premierul polonez Donald Tusk.

De asemenea,  ministrul italian de Externe Federica Mogherini va fi noul şef al diplomaţiei UE. Anunțul cu privire la cele două posturi a fost făcut sâmbătă de preşedintele în exerciţiu al Consiliului, Herman Van Rompuy.

Van Rompuy a făcut acest anunţ pe Twitter, la scurt timp după începutul summitului european de la Bruxelles, în cadrul căruia urmează să fie discutate de asemenea noi sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul agravării situaţiei în Ucraina.

Tusk, membru al partidului conservator european PPE, era deja considerat marele favorit pentru a-i succede lui Van Rompuy la preşedinţia Consiliului.

Această nominalizare va trimite un mesaj de fermitate Rusiei, în timp ce Polonia face parte dintre ţările care susţin ferm Ucraina de la începutul crizei.

Federica Mogherini, actualul ministru italian de Externe, considerată însă mai puţin fermă faţă de Rusia, era de asemenea creditată cu şanse mari de a obţine postul de şef al diplomaţiei europene.

1 comentariu la “Liderii europeni au decis: Donald Tusk, desemnat preşedinte al Consiliului European

  1. Nu stiu de ce dar am impresia ca incet incet si partea asta a noastra de lume–INCEPE SA CONTEZE din ce in ce mai mult .DONALD TUSK—este sigur un prieten al ROMANIEI .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *