Liderii europeni îndeamnă Serbia să recunoască „de facto” Kosovo

Sursa foto: Internet

Macron, Scholz și Meloni au cerut Serbiei să își respecte angajamentele. Liderii Franței, Germaniei și Italiei au cerut Serbiei să „recunoască de facto” Kosovo, care și-a declarat independența în 2008, dar pe care Belgradul continuă să îl considere provincia sa, scrie Reuters.

Liderii europeni au avut, ieri, o discuție referitoare la angajamentele Serbiei pe care trebuie să le respecte și să recunoască regiunea Kosovo „de facto”, nu ca pe o provincie integrată.

„Facem apel la Kosovo să lanseze procedura de înființare a Asociației municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo, așa cum este prevăzut în proiectul de statut, și la Serbia să respecte recunoașterea de facto”, se arată în declarație.

„Fără progrese în normalizarea relațiilor, ambele părți riscă să rateze oportunități importante”, au declarat cei trei lideri.

În declarația lor, Macron, Scholz și Meloni au repetat apelurile către prim-ministrul kosovar Albin Kurti de a înființa o asociație de municipalități cu majoritate sârbă în nord, oferind sârbilor locali un anumit grad de autoguvernare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: