Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, le-a cerut europenilor să se pregătească în perspectiva unui nou blocaj provocat de Ungaria în legătură cu sancțiunile la adresa Rusiei și a arătat cum poate fi oprit Viktor Orban să mai saboteze deciziile Bruxelles-ului în favoarea Moscovei, scrie publicația germană Der Spiegel.
Tsahkna a indicat articolul prin activarea căruia Budapesta poate rămâne fără drept de vot la masa deciziilor UE.
„Să fim sinceri: Ungaria e o țară foarte slabă care joacă în echipa lui Putin, nu în echipa noastră europeană”, a declarat Tsahkna într-un interviu acordat în marja reuniunii miniștrilor de Externe ai NATO desfășurată la Bruxelles, săptămâna aceasta.
Puterea premierului ungar Viktor Orban de a da peste cap deciziile blocului se manifestă acolo unde este nevoie de unanimitate. Iar unanimitatea este necesară atunci când se votează în privința politicii externe și de securitate a UE, arată ministrul estonian.
„Cu toate acestea, articolul 7 din Tratatul Uniunii prevede posibilitatea de a priva un stat membru de dreptul de vot, când respectivul stat membru pune în pericol securitatea Europei și a celorlalți membri, deci exact ce face Orban”, a argumentat Tsahkna.
El a fost întrebat dacă prevederile din articolul 7 ar trebui să fie folosite acum.
„Avem această oportunitate și cred că este din ce în ce mai aproape (momentul)”, a răspuns el.
Ministrul estonian de Externe cere confiscarea activelor rusești. „Riscăm ca Moscova să folosească acei bani împotriva noastră”
Tsahkna l-a descris, de asemenea, pe liderul rus Vladimir Putin drept un „un mincinos” și a cerut confiscarea activelor rusești înghețate ca urmare a sancțiunilor blocului comunitar, după lansarea invaziei în Ucraina.
„Avem active (rusești) înghețate în Europa în valoare de 240 de miliarde. Majoritatea banilor băncii centrale ruse se află în Belgia. Trebuie luată o decizie cu privire la prelungirea sancțiunilor la fiecare șase luni. Și de fiecare dată este necesar acordul Ungariei.
Dacă blochează acest lucru în iunie, nu numai că vor expira sancțiunile, dar va trebui să predăm lui Putin cele 240 de miliarde de euro lui Putin„, a arătat ministrul eston.
„Cum vor putea șefii de stat și de guvern din Europa să explice cetățenilor lor că îi înmânează lui Putin bani pe care vrea să-i folosească nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva noastră? Așa că trebuie să confiscăm aceste active„, a explicat Margus Tsahkna.
„Nu trebuie să lăsăm Belgia singură în această chestiune. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că, inclusiv în cazul în care nu există o decizie unanimă, banii nu sunt predați Rusiei. Nu putem cere bani de la contribuabilii noștri pentru a sprijini Ucraina, și nu de la Rusia, care este agresorul”, a insistat el.
Tsahkna, care de ani de zile avertizează public cu privire la Rusia și Vladimir Putin, nu a părut frustrat că avertismentele i-au fost ignorate multă vreme.
„Am fost descris drept un politician nebun rusofob din țările baltice. Dar nu sunt frustrat. Sunt, de fapt, fericit că există o schimbare în gândire”, a conchis el.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News