Skip to content
Politică

Liderii PNL, USRPLUS și UDMR nu s-au înțeles nici până astăzi cum să împartă miliardele de euro din PNRR: ”Punctual, nu am ajuns la o concluzie”

Inquam Photos / George Călin
" "

În ciuda discuțiilor din ultimele săptămâni, liderii Coaliției de guvernare nu au ajuns nici la această oră la o concluzie în privința modului în care ar trebui să se împartă banii europeni care ar urma să vină prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – peste 30 de miliarde de euro.

„Nu sunt finalizate discuțiile privind PNRR. Mai avem multe de stabilit. Momentan doar s-au încheiat discuțiile pe teme mari, însă punctual nu am ajuns la o concluzie”, a anunțat Ludovic Orban în ședința PNL de luni dimineață, potrivit unor surse liberale prezente la întâlnire.

" "
" "

De cealaltă parte, însă, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat în aceeași zi că va avea întâlniri în perioada 12-16 aprilie cu mai mulţi comisari europeni pentru a discuta despre primul draft al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), transmis Comisiei Europene la sfârşitul săptămânii trecute.

O mare parte a liberalilor din teritoriu sunt nemulțumiți de faptul că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea a schimbat complet Planul Național de Reformă și Reziliență. Acest lucru i-a fost semnalat și lui Florin Cîțu, la ședința de acum două săptămâni. Mai exact: președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, i-a transmis premierului Florin Cîțu că este nemulțumit de modul în care a fost decisă alocarea fondurilor și i-a amintit că fără sprijinul liderilor din teritoriu nu ar fi ajuns nici premier, iar PNL ar fi avut un scor nesemnificativ.

„În teritoriu există mari nemulțumiri cu privire la Planul Național de Reformă și Reziliență. Ghinea a schimbat complet totul, după bunul plac, iar asta nu a fost deloc pe placul multora din teritoriu. Despre asta s-a discutat și la ședința Biroului Executiv de luni, când i s-a reproșat lui Cîțu că l-a lăsat pe Ghinea să facă ce vrea din PNRR. Noi, liberalii, am căzut prost rău la faza asta. Practic, Ghinea e șeful PNRR, e construcția lui, noi n-am avut nimic de comentat. Nu e normal. Chiar dacă a fost prezentat planul, discuțiile sunt departe de a se fi încheiat. N-are cum să rămână așa. Dar, oricum, Ghinea e șeful USRPLUS acum. Barna nici nu mai există”, au declarat surse liberale pentru PS News.

DETALII AICI: Dan Barna nu mai conduce USRPLUS. Cine reprezintă alianța la negocierile din coaliția de guvernare: ”El e șeful acum. Barna nici nu mai există”

Totodată, amintim că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă propus de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost adoptat miercuri de Guvernul României, în a doua lectură, odată cu Memorandumul care mandatează acest minister pentru a desfăşura negocierile pe document cu Comisia Europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis de MIPE.

„Propunerea de PNRR a României vizează reforme care să producă schimbări structurale, precum: reforma sistemului de pensii, reforme fiscale, reforma funcţiei publice, reforma salarizării în sector public, reforma companiilor de stat şi introducerea venitului minim de incluziune”, scria în comunicat.

Potrivit draftului PNRR, la acest moment Guvernul României propune o alocare de 41,5 miliarde euro, reprezentând 142% din alocarea României atât din granturi cât şi împrumuturi pentru reforme care să producă schimbări structurale, precum reforma sistemului de pensii, reforme fiscale, reforma funcţiei publice, reforma salarizării în sector public, reforma companiilor de stat şi introducerea venitului minim de incluziune.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *