Skip to content
Politică

Liderii politici, la judecata lui Remus Borza. Ce note au primit Dragnea, Iohannis, Viktor Orban și Trump

" "

În cea mai nouă ediție a emisiunii „Borza Analytica”, deputatul Remus Borza a notat personalitățile politice ale săptămânii.

LIVIU DRAGNEA nota 9 – Nu sunt nici pe departe un fan Dragnea, dar nu pot să nu recunosc că PSD, sub conducerea sa, a performat. Practic, PSD, în ultimii ani, și-a subordonat toate instituțiile reprezentative: Parlament, Guvern, Curte de Conturi, ASF, ANR, ANCOM. Și economia României, în ultimii șapte ani, de când PSD guvernează, cu o scurtă pauză în 2016, a avut un trend ascendent: de la un PIB de 557 miliarde lei în 2011 la un PIB previzionat pentru 2019 de 1.031 miliarde lei. Acum două zile, Eurostat a confirmat raportul INS de la începutul săptămânii privind o creștere record de 5,1% a economiei românești pe primul trimestru, în condițiile în care creșterea economică la nivelul UE a fost de 1,5%, iar la nivelul zonei euro de 1,2%. Dragnea a avut un discurs foarte bun la mitingul de la Iași. Felicitări scribului! A făcut trimitere la acele valori pe care ar trebui să se clădească națiunea română: unitate, solidaritate, patriotism – valori pe care le-am abandonat după 1990. „E prima lecţie de pariotism pe care vreau să i-o dăm lui Iohannis: patria înseamnă pace, nu război. Să-i spunem că poporul înseamnă unitate, nu dezbinare, să-i spunem că naţiunea înseamnă solidaritate şi nu ură”.

" "

KLAUS IOHANNIS nota 4 – Pentru lipsa de neutralitate și obiectivitate manifestată pe toată perioada mandatului, dar cu predilecție în ultimele luni. Iohannis, contrar atribuțiilor constituționale, s-a transformat într-un agent electoral, ba chiar este președintele de facto al PNL. Avem nevoie mai mult ca oricând de un președinte al tuturor românilor, un președinte care să reconcilieze statul cu societatea, un președinte care să cultive dialogul și respectul între puterile statului, un președinte care să unească, nu să dezbine, un președinte care să cultive toleranța și nu să instige la ură și violență, un președinte care să slujească interesul național, să apere și să promoveze necondiționat România.

VIORICA DĂNCILĂ nota 9 – România, probabil, va avea una dintre cele mai de succes președinții ale Consiliului Uniunii Europene din ultimii zece ani. În primele patru luni, am închis 90 de dosare, de trei ori mai mult decât a reușit în șase luni Austria, care a deținut președinția Consiliului UE de la 1 iulie la 31 decembrie 2018.

DAN BARNA nota 9 – Salut schimbarea de atitudine și mesaj a președintelui USR. Cu mai multă moderație, pragmatism și viziune în discurs, Dan Barna poate deveni unul dintre cei mai importanți lideri din politica românească. Dacă USR va abandona radicalismul din discurs, apărarea cu orice preț a sistemului judiciar, negând erorile și abuzurile din trecut ale acestuia, dacă va milita pentru reforma statului, modernizarea și eficientizarea marilor sisteme publice: administrație, învățământ, sănătate, atunci are șanse ca, la alegerile parlamentare de anul viitor, să facă un scor dublu față de cel pe care îl va înregistra la europarlamentarele din 26 mai.

VICTOR PONTA nota 8 – Cel mai mediatizat și promovat politician, în ultimul an, (prietenii știu de ce) nu este Dacian Cioloș, cum v-ați fi așteptat, ci Victor Ponta. Din punct de vedere politic, strategic și al comunicării, joacă bine. Pro România va obține un scor de 7% la europarlamentare. E o performanță pentru un partid format anul trecut. În schimb, nu sunt de acord cu atacul la persoană și campania de demonizare a lui Dragnea. Să nu uităm că, mai bine de zece ani, Ponta și Dragnea au fost tovărași la bine și la rău.

DONALD TRUMP nota 9 – Pentru performanța foarte bună a economiei americane. Anul trecut, economia SUA a crescut cu 2,9%, iar în primul trimestru din 2019 cu 3,2%. Dacă raportăm aceste cifre la un PIB de peste 18.000 miliarde dolari, e foarte mult. Este foarte activ și în planul relațiilor externe. Săptămâna aceasta, s-a întâlnit cu omologul său elveţian Ueli Maurer și l-a primit cu covorul roșu pe premierul maghiar Viktor Orban.

Viktor Orban nota 10 – Iată cum autocratul și iliberalul Viktor Orban a fost primit cu onoruri de actualul locatar al Casei Albe, care nu a contenit cu laude la adresa premierului ungar. În ochii lui Trump cântăresc mai puțin excesele autocratice ale lui Orban, dar în schimb cântărește foarte mult riscul ca America să-și piardă influența pe flancul european estic al NATO și Ungaria să intre în sfera de influență a Rusiei și Chinei. Deși Orban este în război deschis cu birocrații de la Bruxelles și Strasbourg, economia ungară a reușit pe primul trimestru din 2019 o creștere de 5,2%, cea mai mare din Europa.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *