Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles să împartă funcțiile de conducere din UE

Sursa foto: captură video

Liderii UE se întâlnesc, luni, pentru a discuta despre posturile de conducere de la Bruxelles, în urma alegerilor europene. 

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este convins că o decizie privind posturile de conducere de la Bruxelles, inclusiv o reconfirmare a Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, va veni rapid, potrivit Politico.

„Acum se vor lua foarte repede decizii cu privire la cele mai importante posturi care trebuie ocupate în Europa pentru ca Uniunea Europeană să poată acționa”, a declarat Scholz, într-un interviu acordat presei Axel Springer, în marja summitului G7 din Italia.

Liderii UE se reunesc, luni, la Bruxelles pentru a discuta inclusiv despre viitorul președinte al Comisiei Europene, președintele Consiliului European și șeful politicii externe.

Se așteaptă ca aceștia să ajungă la o decizie informală luni, înainte de a încheia acordul în cadrul următorului summit al Consiliului European din 27-28 iunie.

Potrivit lui Scholz, „toată lumea este de acord cu faptul că vom decide rapid toate aceste chestiuni dintr-o dată”.

La începutul acestei săptămâni, Macron a declarat, de asemenea, că este de părere că discuțiile din UE ar putea duce la o decizie privind posturile de conducere de la Bruxelles în cursul săptămânii viitoare.

Ursula von der Leyen este creditată să obțină un al doilea mandat în urma succesului electoral al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta în alegerile europene din această lună.

Scholz, care nu a susținut-o în mod public pe Ursula von der Leyen, a declarat că „există toate indiciile că va putea îndeplini un al doilea mandat” în urma alegerilor.

„După cum știți, Guvernul pe care îl conduc a făcut posibil acest lucru în propriul acord de coaliție.În acest sens, cred că acum este vorba despre a reuni totul foarte rapid și coerent. Și vom reuși”, a spus Scholz.

De asemenea, liderul german a dat de înțeles că Ursula von der Leyen ar trebui să se ferească de alianțele cu partidele de extremă dreapta.

Vorbind despre premierul italian Giorgia Meloni, care a găzduit săptămâna aceasta summitul G7 din Puglia, Scholz a spus că „nu este un secret” că aceasta se află „la extrema dreaptă a spectrului politic”.

Există „diferențe politice care sunt destul de evidente și care înseamnă, de asemenea, că lucrăm în familii de partide foarte diferite”, a adăugat el.

„Când vine vorba de Europa, de exemplu, cred că este foarte important ca viitorul președinte al Comisiei să se poată baza pe partidele democratice tradiționale din Parlamentul European, adică pe conservatorii care fac parte din Partidul Popular European, pe social-democrați și pe liberali. Iar după rezultatele alegerilor din Europa, s-ar putea să funcționeze”, a mai spus Scholz.

În timp ce un semn de aprobare din partea liderilor UE devine tot mai probabil, pentru a-și asigura un al doilea mandat, Ursula von der Leyen va avea nevoie și de sprijinul unei majorități în Parlamentul European – cel puțin 361 din cei 720 de eurodeputați.

Dacă liderii UE ajung la un acord privind posturile de conducere la sfârșitul lunii, Parlamentul ar putea vota încă din 18 iulie pentru a alege următorul președinte al Comisiei Europene.

Summitul PPE de la Bruxelles

Liderii PPE vor participa luni, 17 iunie, la summitul PPE de la Bruxelles. Pregătirile pentru Consiliul European informal, care va se va desfășura la aceeași dată, vor fi pe ordinea de zi.

Președintele PPE, Manfred Weber, și secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas, vor fi gazdele summitului.

Președintele Klaus Iohannis nu participă la summitul PPE, merge doar la reuniunea Consiliului. La summitul PPE, România va fi reprezentată de Siegfried Mureșan.

Următorii lideri și-au confirmat participarea:

-Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

-Șefii de stat și de Guvern: Nikos Christodoulides (Cipru), Luc Frieden (Luxemburg), Taoiseach Simon Harris (Irlanda), Ulf Kristersson (Suedia), Kyriakos Mitsotakis (Grecia), Luís Montenegro (Portugalia), Karl Nehammer (Austria), Petteri Orpo (Finlanda), Andrej Plenković (Croația), Evika Siliņa (Letonia) și Donald Tusk (Polonia).

-Viceprim-miniștrii Marian Jurečka (Cehia), Antonio Tajani (Italia), Karien van Gennip (Țările de Jos), Vincent Van Peteghem (Belgia) și ministrul Gabrielius Landsbergis (Lituania).

-Liderii opoziției/partidelor  Boiko Borisov (Bulgaria), François-Xavier Bellamy (Franța), Bernard Grech (Malta), Annita Demetriou (Cipru), Janez Janša (Slovenia), Friedrich Merz (Germania), Alberto Núñez Feijóo (Spania) și Urmas Reinsalu (Estonia).

-Membri ai Președinției PPE: Esther de Lange, Mariya Gabriel, Esteban González Pons, Johannes Hahn, Andrzej Witold Halicki, Siegfried Mureșan și Dubravka Šuica.

-Președintele Grupului PPE din CoR, Olgierd Geblewicz.

O conferință de presă va avea loc imediat după încheierea summitului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: