Skip to content
Europa

Liderul opoziţiei britanice, vizat şi el de o anchetă pentru încălcarea restricţiilor anti-COVID

bbc.com

Liderul opoziţiei laburiste britanice, Keir Starmer, este la rândul său vizat de o anchetă privind posibile încălcări ale reglementărilor anti-COVID-19, a anunţat vineri poliţia britanică, la câteva săptămâni după o amendă dictată contra premierului Boris Johnson în cadrul aşa-numitei afaceri Partygate.

Starmer a apărut în filmări din 30 aprilie 2021 consumând bere alături de colegi, într-un spaţiu închis, în timpul unei vizite în nord-estul Angliei, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. Poliţia locală din Durham a declarat anterior că ajunsese la concluzia că nu a fost stabilită nicio infracţiune, dar vineri a indicat că, după primirea de ”noi informaţii importante” pe subiectul reuniunilor litigioase, poate ”confirma că este în desfăşurare o anchetă asupra potenţialelor încălcări” ale restricţiilor sanitare.

Un purtător de cuvânt al Partidului Laburist, care i-a acuzat pe conservatori că promovează acuzaţiile la adresa lui Keir Starmer, a declarat că este ”evident bucuros să răspundă oricăror întrebări”. ”Spunem foarte clar în continuare că nu a fost încălcată nicio regulă”, a precizat purtătorul de cuvânt al laburiştilor.

Lansarea acestei anchete îl plasează pe Keir Starmer – fost procuror general – într-o poziţie delicată, întrucât el a solicitat în mai multe ocazii demisia premierului Boris Johnson şi a ministrului de finanţe Rishi Sunak în urma dezvăluirilor din scandalul ‘Partygate’.

Pe 21 aprilie, parlamentul britanic a declanşat o anchetă împotriva premierului Boris Johnson, acuzat că a indus în eroare legislativul prin reacţiile sale iniţiale la informaţii conform cărora a încălcat măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus.

Johnson a prezentat scuze în parlament pentru că a participat la o petrecere în grădina din Downing Street 10, în timpul primului lockdown determinat de criza COVID-19, declarând că regretă ce a făcut şi că a crezut că întâlnirea respectivă, care a avut loc la 20 mai 2020, era o reuniune de muncă.

Conform mai multor media, petrecerea respectivă ar fi fost organizată în grădina din Downing Street, la 20 mai 2020, în prezenţa liderului conservator, în vârstă de 57 de ani, şi a soţiei sale Carrie, într-un moment în care interacţiunile sociale erau limitate drastic.

În mai 2020, locuitorii din Marea Britanie nu se puteau întâlni decât cu o singură persoană în afara locuinţei, într-un loc public, în exterior şi cu condiţia de a păstra o distanţă de doi metri. Boris Johnson ar putea fi nevoit să plătească şi alte amenzi pentru evenimente care încă sunt investigate de poliţia metropolitană londoneză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *