Skip to content
Puterea Știrilor Video

Liderul tinerilor din PSD a identificat vinovatul pentru dezastrul din învățământ – clasa politică: „S-au făcut peste 100 de modificări la legea educației”

Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele Tineretului Social Democrat (TSD), Mihai Ghigiu, a declarat la „Puterea Știrilor” că salariul cerut de profesori – 4.000 de lei pentru un debutant – reprezintă „o cifră onestă”, dar această majorare nu poate fi obținută atât de repede, ci în câțiva ani. În plus, consideră social-democratul, majorarea salarială ar trebui să vină la pachet și cu o creștere a calității actului educațional. De asemenea, Ghigiu a fost de părere că dezastrul din educație are un singur vinovat: clasa politică.

PS News: Pe cine vedeți vinovat pentru că nu s-a mai investit în educație în ultimii ani? 

Mihai Ghigiu: Într-adevăr, cel puțin pe zona de salarizare sau cel puțin pe ceea ce privește remunerarea personalului, indiferent că didactic sau nedidactic, investițiile au fost relativ limitate, deși creșteri au existat, dar mici comparativ cu unde ar trebui plasată educația, din punctul meu de vedere, în ierarhia salarizării în România. Dar să nu uităm că în infrastructură investiții s-au făcut. Multe școli- ne place să ne plângem – dar multe școli arată extraordinar de bine sau mult mai bine decât arătau acum 10 ani. E adevărat că în continuare avem școli care sunt într-o situație mai nefericită, dar nu putem compara situația de astăzi în ceea ce privește infrastructura și situația de acum 10 ani. Spre exemplu, dacă ne referim la problemele din educație și la situația în care se găsește educația astăzi, nu doar investițiile sunt problema. Trebuie să înțelegem că în educație avem nevoie de stabilitate. Avem Legea 1, care încă e în vigoare din 2011, făcuseră colegii mei o analiză acum un an, un an și ceva, vorbim de aproape 100 și ceva de modificări, anumite articole s-au modificat de două-trei ori. Apoi, instabilitatea politică, am avut ani cu șase miniștri ai educației. Nu putem vorbi de reformă, nu putem vorbi de o îmbunătățire a situației într-un ritm atât de instabil.

PS News: Cine e vinovat pentru această situație?

Mihai Ghigiu: Vinovată este clasa politică. Indiferent că sunt la putere, că sunt în opoziție, clasa politică e vinovată pentru că nu a reușit să găsească un compromis pentru educație. Cred că ok, ne putem bate în proiecte economice, în idei de fiscalitate, în ce vreți dumneavoastră, dar cred că educația, cel puțin, poate și împreună cu sănătatea, dar cel puțin educația are nevoie de un consens, un consens că indiferent ce se întâmplă investim în educație. Lăsăm ca lucrurile să se desfășoare normal în educație, pentru că educația, pe lângă sau comparativ cu alte domenii, nu aduce rezultate de azi pe mâine. Gândiți-vă că o investiție sau măsură bună de astăzi în educație îi vom vedea rezultatele în cel mai optimist scenariu peste 12 ani, doar că noi nu avem răbdare să facem asta.

PS News: Aveam și un plan al educației, „România Educată” a lui Klaus Iohannis…

Mihai Ghigiu: Avem acea România educată. Eu am văzut proiectul de lege sau, mă rog, deja proiectul adoptat al legii educației. Am rezervele mele, dar cred că aduce și o serie de îmbunătățiri acest proiect de lege al educației. Sunt surprins, spre exemplu, că n-am văzut nicio reacție din partea sindicatelor la adoptarea acestui proiect de lege sau la faptul că a adoptat chiar în prima zi de proteste sau la faptul că USR și Forța Dreptei au anunțat că îl vor contesta la Curtea Constituțională. Absolut nimic. Eu cred că este sau ar fi normal din partea sindicatelor să aibă o reacție și despre legea care le guvernează până la urmă activitatea, dincolo de proteste, solicitări financiare și așa mai departe.

PS News: Cred că ar trebui, totuși, să avem o discuție și despre calitatea profesorilor…

Mihai Ghigiu: Așa este, dar suntem într-un cerc vicios. Atâta timp cât profesorii nu sunt remunerați, atractivitatea pentru domeniu este redusă. Dar nu e vorba doar de bani, e vorba de statutul pe care un profesor îl are astăzi în societate, un statut care este departe de ceea ce înseamnă un profesor într-o țară occidentală. Cei care termină șefi de promoții, cei care termină în partea bună a clasamentului de absolvire la universități nu se duc să fie profesori, în condițiile în care dacă lucrezi part-time într-un call center, într-o limbă străină, câștigi cât un profesor. Sau poate chiar mai bine decât un profesor debutant în învățământul preuniversitar.

PS News: Cât ar trebui să fie salariul unui profesor debutant în România? 

Mihai Ghigiu: Cred că cifra pe care sindicatele au avansat-o, aceea de 4.000 lei, e o cifră onestă, nu este exagerată, dar trebuie să ținem cont de o evoluție pe o anumită perioadă. Nu poți să ceri ca de la 1 iunie acești profesori să aibă 4.000 lei și nu că lumea nu ar vrea sau că Guvernul sau Ministerul Finanțelor nu ar vrea să-i dea, ci pentru că nu există și pentru că ar declanșa dezechilibre majore în sistemul economic. Dar 4.000 lei eu cred că într-o perioadă de trei- patru ani ajunge la maximum, ajungerea la această cifră, la această sumă nu ar trebui să fie ceva imposibil. Dar această sumă ar trebui să vină la pachet cu ceea ce înseamnă performanța profesorilor, evaluarea calității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *