Skip to content
Societate

Liiceanu și Humanitas îl dau în judecată pe Liviu Antonesei pentru delict de opinie

Nasul.TV

Pe 12.12.2018, cunoscutul filosof Gabriel Liiceanu a depus la Tribunalul Iași au depus dosarul cu numărul D. 7832/ 99/ 2018 prin care îl acționează în judecată pe scriitorul și cercetătorul Liviu Antonesei pentru ”delict de opinie”, după cum relatează acesta pe blogul personal.

Se pare că motivul ar fi un articol intitulat Intelectualii publici după 1990, un articol de tip interviu în care Liviu Antonesei a făcut o serie de afirmații în care era menționat scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu, cel care deține și Editura Humanitas.

Afirmațiile care l-au deranjat pe Liiceanu

În interviul acordat, Liviu Antonesei a făcut o serie de declarații cu privire la deținătorul Humanitas, la modul în care fosta Editură Politică a fost privatizată și la Andrei Pleșu, scriitor și fost ministru al Culturii la începutul anilor 90:

”Să ne gândim la Liiceanu, care era de opoziție, dar a primit cadou fosta „Editură Politică” cu tot ce avea aceasta în patrimoniu, inclusiv titluri cumpărate pentru că chiar „Editura Politică” publica în „Idei Contemporane” și cărți occidentale mai cenzurate. Să nu uităm că Liiceanu, în timpul regimului Băsescu a fost scutit de două ori de datorii, dar în general cei care au fost de opoziție, au fost perdanți.” ;

„L-am pomenit pe Liiceanu care a fost scutit de două ori de datorii la bugetul de stat, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul niciunei edituri private. Dincolo de chestia necinstită este falsificarea jocului pe piață. Dacă o editură beneficiază de avantaje și celelalte nu, este vorba de falsificarea pieței. Din fericire, nu au putut bate nici Polirom, nici Paralela 45, care nu au beneficiat de astfel de avantaje. Humanitas era pe locul III, iar acum cred că e pe locul IV pe piață.”

De asemenea, Liviu Antonesei a mai făcut referire și la fosta afiliere politică a domnului Liiceanu, acuzându-l de lipsă de imparțialitate și pentru faptul că ”s-a vândut” regimului politic al lui Traian Băsescu:

„Băsescu nu e singurul vinovat; ca să cumperi, trebuie să fie marfă de vânzare, iar jurnaliștii și intelectualii lui Băsescu s-au vândut. Așa că președintele nu e singurul vinovat, el fiind mai degrabă un politician destul de abil pentru a-i putea ieși jocul acesta cu intelectualii care se credeau deștepți și care nu s-au trezit nici la chestii flagrante când i-a preferat pe tinichigii filosofilor, Liiceanu nu a scos nici un cuvânt; când a băgat-o pe Elena Băsescu europarlamentar cu 10% din voturile PDL-ului, nimeni nu a scos un cuvânt.” 

Cum se apără Antonesei 

Scriitorul Liviu Antonesei afirmă că nu înțelege motivul pentru care Liiceanu ar dori să-l dea în judecată, având în vedere faptul că a făcut referire la opinii destul de populare la acea vreme, dar și la documente oficiale verificabile și cunoscute publicului:

”Cît privește faptele evocate în cele trei scurte fragmente, acestea nu sînt inventate. De altfel, au acoperire în documente. Pentru schimbarea numelui Editurii Politice în Editura Humanitas și numirea în funcția de director al acesteia a Domnului filosof Gabriel Liiceanu există Ordinul Ministrului Culturii nr. 82/19.02.1990, iar ministru al Culturii era Dl Andrei Pleșu. Nu cred că Domnul filosof se dezice de o prietenie atît de îndelungată. Nu am evocat procesul de privatizare al editurii, nici faptul că aceasta a fost socotită controversată, dar și pentru acesta există atestare documentară, mă refer la H.G. nr. 108/1991. Ceea ce este evident este faptul că Editura Humanitas a preluat/ moștenit întregul patrimoniu al fostei Edituri Politice. Ordinul privind acordarea de facilități fiscale Editurii Humanitas a fost semnat în anul 2000 de ministrul liberal de Finanțe Decebal Traian Remeș și a fost contestat de controlul Curții de Conturi din anul următor. Interesant este că Domnul filosof nu l-a dat în judecată pe Domnul Dan Radu Rușanu, cel care a evocat prima oară public modul în care au decurs „negocierile” pentru respectivul ordin” povestește Liviu Antonesei pe blogul personal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *