Skip to content
Politică

Liniștea dinaintea furtunii. PSD pregătește în taină asaltul final asupra cabinetului Cîțu

Inquam Photos / George Călin

Social-democrații testează în mod periodic nivelul de unitate al coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR. Moțiunile simple îndreptate împotriva ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu și cel al Economiei, Claudiu Năsui au tocmai acest rol de testare a apelor. Știm deja că actuala coaliție este una șubredă. Tensiunile dintre parteneri au ieșit la suprafață tot mai des în ultima vreme, iar ultimul scandal dintre premierul Cîțu și ministrul Voiculescu pare a fi cel mai grav.

Guvernarea, ținta PSD?

Alegerile din decembrie 2020 au trimis PSD în Opoziție, însă social-democrații s-au clasat pe prima poziție în preferințele electoratului, revenindu-și după șocurile succesive încasate între mai 2019 și noiembrie 2020, atunci când au pierdut atât guvernarea, cât și alegerile prezidențiale, iar la europarlamentare au obținut un scor slab. Totuși, din cauza lipsei unui partener, PSD nu a reușit să formeze o majoritate parlamentară, așa cum cere Constituția, care să susțină mai apoi formarea unui guvern. Social-democrații au ajuns astfel în Opoziție, însă nu are de gând să rămână aici până la alegerile din 2024. Din punct de vedere strategic, social-democrații și-au jucat bine cărțile până în prezent. Pe fondul epidemiei de Covid-19 și a problemelor economice inerente generate de pandemie, social-democrații s-au poziționat de partea sindicatelor în conflictul acestora cu guvernul Cîțu pe tema sporurilor salariale. PSD a luat și apărarea minerilor din Valea Jiului în scandalul generat de neplata salariilor și s-a poziționat de partea pensionarilor în ceea ce privește legea măririi pensiilor. În principal, PSD a apărat interesele acelui segment al populației pe care îl percepe drept electoratul său tradițional.

Profitând de tensiunile apărute în coaliția de guvernare, PSD a testat în permanență apele, înaintând moțiuni de cenzură pentru a vedea clar care este nivelul de unitate între partenerii de coaliție. Toate acestea indică faptul că PSD își pregătește terenul pentru marea lovitură. Iar asta înseamnă o moțiune de cenzură care să ducă la dărâmarea guvernului condus de Florin Cîțu. Momentan PSD nu își dorește să intre la guvernare, așteptând cu răbdare ca actuala coaliție să se erodeze suficient de mult.

Alegerile din 2024 și momentul ofensivei PSD

Anul 2024 reprezintă unul deosebit de important pentru social-democrați, ca și pentru restul forțelor politice, de vreme ce vom avea triple alegeri – prezidențiale, parlamentare și locale. Obiectivul PSD nu este nici mai mult nici mai puțin decât o triplă victorie. Totuși, din obscuritatea actuală a Opoziției, PSD nu poate spera la o mare victorie. Pentru a spera la victorie, PSD are la îndemână doar două căi. Fie să intre la guvernare, căutând un partid “balama” precum UDMR și mizând pe lipsa de unitate a viitoarei Opoziții pentru a se menține la putere, fie să rămână cu un picior în Opoziție și cu altul la Putere, susținând din umbră un guvern minoritar PNL. Pentru asta însă PSD trebuie să rupă actuala coaliție și să scoată din joc USR-PLUS.

Hărțuirea permanentă a Puterii reprezintă așadar strategia favorită a PSD în acest moment. Totuși social-democrații ar putea pregăti marele asalt după ce vor vedea rezultatul alegerilor interne din PNL și USR-PLUS. În bună măsură viitorul coaliției va depinde de aceste alegeri și de grupurile care se vor impune la conducerea celor două formațiuni politice. Sarcina PSD de a rupe coaliția ar putea fi ușurată de tensiunile interne, atât din coaliție, cât și din partidele care formează actuala coaliție.

Nu este deloc exclus așadar ca momentul pregătit de PSD pentru declanșarea asaltului final să fie imediat după congresele din PNL și USR-PLUS. Momentele de tranziție la cârma unui partid sunt mereu momente de instabilitate, iar PSD ar putea profita de lucrul acesta în cazul în care vom vedea o predare a ștachetei în PNL. Tensiunea din USR-PLUS este și ea tot mai vizibilă pe măsură ce ne apropiem de data alegerilor interne în care vom vedea o confruntare între Dacian Cioloș și Dan Barna. Preocupați de problemele interne și de tranziția noii conduceri, atât PNL, cât și USR-PLUS, s-ar putea să nu vadă lovitura venită dinspre PSD. Social-democrații așteaptă momentan cu răbdare și testează în permanență apele, pregătind în liniște asaltul final asupra guvernului.

1 comentariu la “Liniștea dinaintea furtunii. PSD pregătește în taină asaltul final asupra cabinetului Cîțu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *