Skip to content
Economie Politică

Lipsa avizului CSAT, motivul perfect pentru Teodorovici . De ce a fost amânat de fapt votul pe buget

epochtimes-romania.com

Coaliția aflată la guvernare a anunțat că amână aprobarea în Parlament a  bugetului pentru 2019 abia la anul, motivând lipsa avizului CSAT, ca urmare a suspendării ședinței de marți.

În realitate însă, pe fondul problemelor reale de a asigura finanțarea pentru diferitele sectoare de activitate ale economiei, Finanțele sunt departe de a avea o variantă finală pentru bugetul pe 2019, așa că oricum nu ar fi avut ce să aprobe joi în Parlament.

Suspendarea ședinței CSAT de către președintele Iohannis a picat de minune ministrului de Finanțe, pentru că i-a oferit motivul perfect să tragă de timp până la anul.

Înainte de a fi supus votului pentru aprobare din Parlament, bugetul trebuie să treacă întâi prin Comisia pentru Dialog Social, înființată pe lângă ministerul de Finanțe, să fie dezbătut în Consiliul Economic și Social și abia ulterior aprobat în ședință de guvern.

Surse bine informate au declarat pentru PS news că partenerii sociali nu aveau săptămâna trecută nicio informație, nici despre textul legii, nici despre agenda de aprobare, despre nimic.

În cel mai bun caz, Finanțele au în prezent câteva variante de buget, asupra cărora nu reușesc încă să se hotărască, au declarat sursele noastre, bugetul fiind deci departe de a fi definitivat.

Nu avem nici o informație despre proiectul legii bugetului pentru 2019 sau despre o ipotetică agendă de discuții”, au declarat, pentru PS news, surse din zona partenerilor sociali.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, anunța finalizarea proiectului legii bugetului de stat pentru 2019 încă de la sfârșitul lunii octombrie.

Faptul că Finanțele au amânat dezbaterea și aprobarea formei finale abia pentru anul viitor arată că există mari probleme în întocmirea unui buget realist pentru 2019, care să respecte promisiunile din programul de guvernare și să asigure în același timp finanțarea și investițiile atât de necesare pentru economia românească, în cadrul limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat recent că bugetul pentru anul următor este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, anunțând o suplimentare de fonduri la Educație și Sănătate, dar și că ”2019 va fi anul investițiilor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *