Skip to content
Europa

Lipsa de gaze la iarnă reprezintă un „risc fără precedent” pentru Europa, susține Agenția Internațională pentru Energie

Inquam Photos/Octav Ganea

Livrările de gaze naturale ale Europei sunt expuse unui „risc fără precedent” pentru iarna care vine, ca urmare a blocării majorității conductelor de gaze către Europa, potrivit celui mai recent raport al Agenției Internaționale pentru Energie, scrie kyivpost.com.

AIE, care este o organizație interguvernamentală autonomă cu sediul la Paris, a declarat că Europa ar putea suferi de pe urma concurenței din Asia pentru gazul natural lichefiat livrat de nave, care este deja rar și costisitor.

În acest ultim raport, agenția a menționat că țările Uniunii Europene ar trebui să reducă consumul de gaze cu 13% în perioada de iarnă în cazul unei opriri complete a furnizării de către Rusia. O mare parte din această reducere s-ar datora schimbărilor în comportamentul consumatorilor, cum ar fi temperaturi mai scăzute, precum și economiilor realizate de industrie și firmele de utilități.

UE a adoptat recent o decizie de reducere a consumului de energie electrică cu cel puțin 5% în orele de vârf. Doar o mică parte din gazul rusesc încă călătorește prin proiecte de conducte în Ucraina, în toată Marea Neagră în Turcia și în Bulgaria.

Studiul IEA a identificat, de asemenea, o perioadă de frig de la sfârșitul iernii ca o potențială amenințare. Acest lucru ar fi deosebit de dificil, deoarece la sfârșitul sezonului, rezervele de gaze subterane sunt mai puțin utilizabile din cauza presiunii mai scăzute a gazului și a stocării. UE are în prezent o capacitate de stocare la un nivel de 88% până la iarnă, ceea ce este înaintea obiectivului său de 80%.

Unii proprietari de afaceri din Europa și-au redus deja utilizarea gazelor naturale, uneori prin simpla oprire a producției de produse consumatoare de energie, cum ar fi oțel și îngrășăminte.

Cele 19 state membre ale UE care folosesc euro se confruntă cu o inflație record din cauza costului ridicat al gazului, care este folosit pentru încălzirea locuințelor, producerea de energie electrică și efectuarea proceselor industriale. Ca urmare a inflației record și a scăderii rezultată a puterii de cumpărare a consumatorilor, economiștii prognozează o recesiune în economia europeană la sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *