Skip to content
București Știri locale

Lipsa de transparență a lui Nicușor Dan. Primarul refuză să prezinte CV-ul noului administrator public al Bucureștiului

Inquam Photos/George Călin

UPDATE

Primăria București a refuzat să ne transmită CV-ul Dianei Punga, noul administrator public al orașului, dar a trimis o prezentare de PR din care nu reiese nici experiența profesională, nici studiile pe care le-a terminat.

Primăria București trimite texte de PR pline de laude, dar nu prezintă nicio informație concretă. Nici din această prezentare/compunere nu putem deduce în ce perioadă a studiat Diana Punga sau pentru ce companii a lucrat. Totul rămâne învăluit în mister.

Redacția PS News a cerut un simplu CV, nu o compunere. Considerăm că este doar un joc din partea Primăriei București, care încearcă să se justifice tocmai pentru lipsa de transparență de care dă dovadă. Așteptăm în continuare ca Diana Punga să-și facă public CV-ul cu toate detaliile privind experiența sa profesională și nivelul studiilor.

Mai jos vă prezentăm compunerea scrisă de Primăria București:

DIANA PUNGA este Administrator Public al Municipiului București. Anterior, a fost director de cabinet al Primarului General al Capitalei, Nicușor Dan, încă de la preluarea mandatului de către acesta. Anterior, cei doi au colaborat în proiectele inițiate de Nicușor Dan și au depășit împreună provocările profesionale din ultimii 5 ani, fiind parte din echipa acestuia.

Absolventă a Universității București în domeniul științelor socio-umane, Diana Punga are o experiență profesională consistentă, dezvoltată în peste 12 ani de activitate continuă. În această perioadă, a activat atât în cadrul unor companii multinaționale, cât și în instituții publice.

Astfel, în primii ani de activitate profesională a lucrat în domeniul privat, trecând de la primele funcții de consiliere și reprezentare, la 23 de ani, la coordonarea și managementul echipelor și a campaniilor de marketing și PR.

Ulterior, concomitent cu perioada în care a început colaborarea sa cu Nicușor Dan, s-a implicat în multiple proiecte civice de responsabilitate socială, dar și în proiecte din zona politică și legislativă.

De notat este faptul că a fost unul dintre primii membri activi ai proiectului Uniunea Salvați Bucureștiul, devenit ulterior USR. Cu reale calități de organizare, coordonare și management de proiecte, Diana Punga a contribuit la organizarea și extinderea celor două partide. S-a implicat activ și în campaniile electorale în care a candidat Nicușor Dan, unde a jucat un rol de coordonare și management integrat.

Diana Punga are 35 de ani, locuiește în București și susține adoptarea animalelor fără stăpân.”

********

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a numit-o pe Diana Pungă în funcția de administrator public al orașului, dar refuză să prezinte CV-ul acesteia. Diana Pungă este o useristă care a făcut parte din echipa de campanie electorală a lui Nicușor Dan, iar după alegerile locale a fost răsplătită cu funcția de administrator public în București, deși nimeni nu știe ce experiență profesională are aceasta.

Redacția PS News i-a cerut Primăriei București să ne transmită CV-ul Dianei Pungă pentru a vedea ce anume o recomandă pentru funcția de administrator public. Considerăm că experiența profesională a Dianei Pungă este de interes public, pentru că doar astfel putem înțelege dacă este potrivită cu noua funcție și dacă va rezolva problemele cetățenilor.

Diana Pungă

Într-un răspuns către redacția PS News, Primăria București a refuzat publicarea CV-ului sau să dezvăluie informații despre experiența profesională a Dianei Pungă. Primăria s-a ascuns în spatele unui limbaj birocratizat și mecanizat, precizând că „CV -urile angajaților unei instituții publice nu se regăsesc printre informațiile de interes public pe care acestea au obligația să le comunice din oficiu, prin publicarea pe site-ul oficial al acestora.”

Prin urmare, Primăria lui Nicușor Dan ne spune că cetățenii nu au dreptul să știe cine controlează instituțiile statului și ce experiență au aceste persoane numite la conducere, sau pe ce criterii au fost selectate.

Nicușor Dan se folosește doar de prietenia cu diferite persoane pentru a face numiri în Primărie. Împarte funcțiile din instituție între prietenii săi. Nu este nicio schimbare, ci doar un mod vechi de a face politică. Transparența nu are loc pe agenda lui Nicușor Dan care acum își răsplătește prietenii și apropiații cu banii statului. În urma cu un an de zile, Nicușor Dan vorbea despre transparență, dar odată ce a ajuns la Primăria București a uitat toate promisiunile și refuză să ofere mass mediei informații de interes public.

Legea 544/2001 are nevoie de o modificare astfel încât să oblige instituțiile statului să facă publice toate informațiile privind experiența profesională a funcționarilor publici. Instituțiile statului ar trebui să publice CV-urile angajaților, mai ales ale celor aflați în conducerea instituției. Primăria București nu publică nici măcar CV-ul actualului primar Nicușor Dan. Dacă o persoană din străinătate ar dori să știe cine este Nicușor Dan sau ce experiență are acesta, nu ar putea afla aceste informații de pe site-ul Primăriei București.

Redăm mai jos răspunsul complet al Primăriei București:

Conform datelor furnizate de Direcţia Managementul Resurselor Umane, răspundem solicitării dvs., înregistrată la Direcţia de Presă cu nr. 341/10.03.2021, CRM: 1933875/09.03.2021, informându-vă următoarele:

Conform prevederilor legale existente în prezent, CV -urile angajaților unei instituții publice nu se regăsesc printre informațiile de interes public pe care acestea au obligația să le comunice din oficiu, prin publicarea pe site-ul oficial al acestora.

Potrivit OUG nr. 57/2019, Capitolul II- Administratorul public, art. 244, Atribuţiile, numirea şi eliberarea din funcţie a administratorului public, (3) „Numirea în funcţie a administratorului public se face prin dispoziţia primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean, după caz, care are ca anexa un contract de management cu respectarea cerinţelor specifice prevăzute la art. 543”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *