Skip to content
Societate

Lipsa educației științifice duce la antivaccinism. Lucian Mîndruță: Poporul a fost îndoctrinat cu tot felul de miracole și superstiții

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, jurnalistul Lucian Mîndruță este de părere că din cauza procentului mare de antivacciniști, măsurile restrictive nu vor fi relaxate prea curând.

„Dacă vrem să ne întoarcem la o viață normală cu toții, e nevoie de o majoritate și din ce am citit eu, măcar undeva la 60-70% din populație ar trebui să fie vaccinată. Cu cât mai puțini vaccinați, cu atât îmbolnăvirile vor continua. Sigur, cei vaccinați nu vor fi afectați, pentru că ei vor dobândi imunitate, dar societatea în mare va fi nevoită să păstreze unele măsuri restrictive, ori cu cât sunt mai mulți care nu vor, cu atât vom rămâne cu mai multe restricții care ni se vor aplica și nouă, celor care ne vom vaccina. Acum îi înțeleg și pe ei, dacă vor să fie egoiști sau dacă le este frică, asta este, nu mi-aș dori să fie cineva obligat să se vaccineze, fiecare face ce își dorește.

Nu le putem schimba această mentalitate antivacciniștilor, pentru că mentalitatea ține de experiențele lor, de cultura lor, de educația lor, nu cred că mai putem face mare lucru. Mentalitatea aceasta antivaccinistă nu este numai la noi. Unii dintre ai au luat această decizie pentru că au fost speriați de diferitele știri, multe dintre ele false, din social media.

S-au speriat degeaba în multe cazuri pentru că o parte importantă din știrile negative despre vaccin sunt false, minciuni. Ar fi trebuit ca în ultimii 30 de ani să punem accent mai mult pe educația științifică a acestui popor, în loc să îi lăsăm pe unii să îl îndoctrineze cu tot felul de miracole și superstiții. Asta ar fi trebuit să se facă în 30 de ani, mai multă educație științifică și mai puțină mistică. Din păcate, acum tragem ponoasele educației mistice a acestui popor”, spune Mîndruță.

De asemenea, jurnalistul susține că principalele cauze ale antivaccinismului sunt lipsa de informație sau informația selectată greșit.

„Atitudinea aceasta a oamenilor se trage din faptul că unii nu au informație, iar unii nici nu vor primi vreodată informația pentru că nu știu cum să și-o aleagă și educația exact asta face: te învață cum să înveți, cum să obții informația de calitate și cum să gândești critic atunci când te uiți la ceva. Mulți oameni nu pot gândi critic pentru că nu i-a învățat nimeni, inclusiv nici școala românească.

Eu nu îmi doresc să forțez pe cineva să se vaccineze. Se vor vaccina câți oameni vor dori, iar după aceea, probabil că dacă vor continua îmbolnăvirile, sigur că în același ritm, probabil că restricțiile vor fi păstrate”, spune jurnalistul.

În încheierea interviului, Mîndruță susține că „nu există nicio soluție pentru a schimba mentalitatea acestor oameni”.

„În aceste situații putem doar să așteptăm să treacă timpul, să se lămurească că cei care și-au făcut vaccinul în prima tură nu au pățit nimic și să își dea seama că, pentru libertatea noastră, e mai bun vaccinul decât lipsa lui. E ca la mașini, îți faci CASCO atunci când ți-ai dat seama că dacă îți distrugi singur mașina din vina ta nu ți-o plătește nimeni. Așa este și cu vaccinul”, a conchis jurnalistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *