Skip to content
Economie

Lira sterlină, cea mai abruptă scădere lunară din acest an

curs.wall-street.ro

Lira sterlină se îndreaptă spre cea mai mare scădere lunară din acest an, iar o serie de riscuri sugerează că volatilitatea va fi și mai puternică în luna iunie. Luna aceasta, lira a pierdut peste 3% în raport cu dolarul, ajungând luni la un minim intraday de 1,2197 dolari.

Printre riscurile la adresa lirei se numără termenul limită de extindere a perioadei de tranziție post-Brexit (finele lunii iunie), perspectiva unor rate de dobândă negativă în Regatul Unit și tentativa de a elimina restricțiile legate de pandemie. În acest context, volatilitatea ar putea ajunge, luna viitoare, la un nivel neatins de la referendumul din iunie 2016 privind Brexit-ul.

Până acum, discuțiile UE-Marea Britanie nu au înregistrat progrese semnificative, deși au avut loc trei runde de negocieri. „Multe incertitudini legate de Brexit atârnă în balanță, ceea ce în general crește volatilitatea”, spune Neil Jones de la Mizuho Bank, citat de Bloomberg. Perioada de tranziție post-Brexit se termină la finele anului, însă aceasta poate fi extinsă. Termenul limită pentru o eventuală extindere este 30 iunie, iar negocierile vor fi reluate în prima zi a lunii, scrie Profit.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *