Skip to content
Politică

Lista miniștrilor-problemă. Cine sunt miniștrii care s-au remarcat prin scandaluri și controverse

Inquam Photos / George Călin

Guvernul României are în prezent o serie de miniștri care s-au remarcat mai degrabă prin scandaluri și controverse decât prin capacitatea de a implementa schimbări constructive și de a guverna eficient.

Vlad Voiculescu, ministrul-problemă

De departe ministrul cel mai problematic a fost cel al Sănătății, Vlad Voiculescu, capul de afiș al numeroase scandaluri. După haosul cauzat de slaba gestionare a campaniei de vaccinare și după incendiul de la Spitalul Matei Balș din Capitală, Voiculescu a continuat să demonstreze o lipsă acută de leadership. Vlad Voiculescu, cel care trebuie să își asume în prezent lipsurile din sistemul de sănătate, prin prisma funcției pe care o are, a ales în schimb să arunce vina pe foști manageri ai spitalului Balș și pe greaua moștenire lăsată de PSD. Voiculescu nu a înțeles că până și dacă lucrurile ar sta așa, el și-a asumat o răspundere atunci când a preluat funcția de ministru. Oricine poate da vina pe greaua moștenire. Diferența o face însă atitudinea în fața unei situații dificile. Or un lider ar fi trebuit să își asume un astfel de incident, mai ales că acesta s-a produs sub mandatul său. Primul pas îl reprezenta asumarea răspunderii, nu pasarea ei.

Ministrul a reușit să intre în conflicte cu aproape toată lumea de la fostul ministru Nelu Tătaru, până la coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Voiculescu i-a făcut zile fripte și premierului Cîțu atunci când din ministerul său a fost publicat un raport care reprezenta mai degrabă o scurge de informații privind vaccinarea. Exasperat, Cîțu a fost nevoit să trimită corpul de control la Ministerul Sănătății. Într-un final, cei doi au îngropat securea războiului, dar Voiculescu s-a făcut remarcat între timp printr-o altă controversă. Ministrul a fost surprins în timp ce nu purta masca de protecție, chiar pe holurile Parlamentului.

Cătălin Drulă și scandalul de la Metrorex

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, a fost și el în centrul atenției, în contextul grevei spontane de la Metrorex care a dat peste cap întreaga circulație din București. Drulă a fost angajat într-un război pe viață și pe moarte cu liderului de sindicat Ion Rădoi, cei doi transmițându-și ultimatum-uri. În loc să încerce o detensionare rapidă a situației și o reluare cât mai urgentă a traficului, ministrul Cătălin Drulă a ieșit la rampă, folosind un discurs anti-mafie și acuzând sindicatul de la metrou că a declanșat greva din cauza anunțului privind închiderea spațiilor comerciale de la metrou. La fel ca în cazul ministrului Voiculescu, cel care nu își asumă nici un eșec în mandatul său, nici Drulă nu vrea să își asume nimic, împachetând totul într-un soi de cruciadă cu o mafie omniprezentă. Chioșcurile de la metrou au început să fie demolate zilele acestea unul câte unul, spre nemulțumirea lucrătorilor de acolo care acum se trezesc fără un loc de muncă, într-un context epidemiologic complicat. Drulă a încercat să pozeze într-un ministru dur și nu a vrut să cedeze, însă nu a putut vedea nici cealaltă față a monedei.

Raluca Turcan și scandalul măștii

La începutul lunii, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan a fost surprinsă fără mască în mai multe ipostaze, printre care și în timpul unei acțiuni de împădurire. Imaginile au stârnit o reacție vehementă la adresa ministrului. Turcan a fost acuzată că nu respectă măsurile de prevenție pe care chiar ei, guvernanții, le-au impus în societate. Turcan s-a apărat, spunând că a fost vorba despre o neatenție, însă gestul, la fel ca și în cazul lui Voiculescu, a dat și mai multă muniție conspiraționiștilor de serviciu. Obligația guvernanților este aceea de a guverna prin puterea exemplului. Devine aproape imposibil să îți menții credibilitatea atunci când ceri ca populația să se supună măsurilor anti-Covid, dar tu ești surprins/ă încălcând chiar măsurile pe care le ceri. Neatenție sau nu, gestul ministrului a avut un ecou puternic și a pus din nou în umbră guvernarea.

Stelian Ion, scandal în coaliție

Ministrul Justiției, Stelian Ion a fost și el în centrul unui scandal public recent, atunci când, din oportunism politic, a trimis proiectul de modificare a legilor justiției către CSM fără a se consulta în prealabil cu partenerii de guvernare din PNL. Lucrul acesta a stârnit furia liberalilor. Liberalii i-au reproșat ministrului pe bună dreptate faptul că a încercat să aducă modificări legilor justiției fără a se consulta cu partenerii de guvernare. În loc să caute un consens larg măcar în rândul partenerilor de guvernare, Stelian Ion a încercat să puncteze la capitolul imagine. Mai mult decât atât, incapacitatea ministrului de a rezolva problema legilor justiției a făcut ca țara noastră să rămână, la fel ca și Bulgaria, cu Mecanismul de Cooperare și Verificare pe cap. Franța, unul dintre aliații cei mai apropiați ai țării noastre din Uniunea Europeană, a anunțat că încă este prematură ridicarea MCV pentru România şi Bulgaria. Stelian Ion a fost acuzat și că ar fi girat o super-imunitate magistraților, dar și că nu s-a ținut de promisiunea de a desființa Secția Specială. Ministrul Justiției, în tot mandatul său s-a arătat prea mult interesat de imaginea publică și prea puțin interesat de rezolvarea problemelor din Justiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *