Skip to content
Societate

Lista numerelor de înmatriculare interzise în România. Ce combinații de litere nu sunt permise

Realitatea.NET

Numărul de înmatriculare al unui autoturism este cel mai important element de identificare în trafic, iar polițiștii rutieri pot chiar și să rețină mașinile care circulă fără astfel de plăcuțe. Deși combinațiile de litere pe care le vedem în trafic sunt de tot felul, nu orice asociere este permisă.

O listă întocmită de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) cuprinde peste 1.500 de combinații de litere care nu pot fi folosite la înmatricularea unui autovehicul, transmite Autovit.ro.

O categorie specială este alcătuită din numerele pe care le poartă instituțiile ce pot folosi plăcuțe speciale de înmatriculare. Cele mai cunoscute sunt:

CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români

TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular

MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi

A – autovehiculele Armatei Române

FA – autovehiculele Forțelor Armate

ALA – autovehiculele Aviației române

Legislația prevede că orice instituție publică poate solicita DRPCIV blocarea unor combinații de litere pe care le utilizează cu precădere sau care lasă impresia că ar aparține unor oficiale. Cele mai cunoscute instituții care au făcut acest lucru sunt:

Guvernul României – GUV

Camera Deputaţilor – DEP

Senat – SNT

Serviciul Român de Informaţii – SRI

Poliţia Română – POL

Numerele de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă sunt și ele interzise de lege

De asemenea, autoritățile au eliminat combinațiile care încep cu litera „I” sau cu litera „O”, având în vedere că, în condiții de vizibilitate redusă, ar putea fi confundate foarte ușor cu cifra „1” sau cu cifra „0”.

Alte combinații interzise sunt:

DAI

PIX

TOV

ROM

COW

POC

Există mulți șoferi care nu aleg un număr preferențial și care se mulțumesc cu asocierea de litere care le este repartizată de DRPCIV. Totuși, au fost cazuri când unii s-au văzut nevoiți să le refuze odată ce le-au primit, având în vedere diversele conotații pe care le aveau. Astfel, autoritățile au introdus și alte numere interzise „din oficiu”. Câteva exemple sunt:

BOU

BOY

GAY

JAF

JEG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *