Lista produselor cu adaosul comercial plafonat este făcută de Ministerul Agriculturii

produse
Sursă foto: Pinterest

Daniela Petrican: Guvernul a prelungit cu două luni plafonarea adaosului comercial pentru unele alimente de bază, considerând că măsura a oprit creşterile speculative de preţuri şi a încetinit inflaţia. Conform Ministerului Agriculturii, de pe listă au fost scoase produsele care au fost căutate de români mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă, precum: cozonacul, carnea tocată, drojdia, orezul, bulionul sau margarina.

Cătălin Cîrnu: În schimb, vor intra pe lista alimentelor care în următoarele două luni vor avea adaosul comercial limitat untul şi magiunul tradiţional. Ce spun însă retailerii? – aceasta este întrebarea la care ne va răspunde invitatul „Apelului matinal”, George Bădescu, director executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România. Bună dimineaţa.

George Bădescu: Bună dimineaţa, mulţumesc pentru invitaţie.

Daniela Petrican: Bună dimineaţa.

Cătălin Cîrnu: Mulţumim că aţi acceptat-o. Ce aţi discutat aşa, pe scurt, cu reprezentanţii executivului şi dacă aţi ajuns la o concluzie comună?
George Bădescu: Da, discuţiile au fost, iată că a fost publicată şi în Monitorul Oficial, aseară târziu, ordonanţa, aşa că practic, de acum încolo, ea trebuie respectată, a intrat în vigoare practic de astăzi. Însă discuţiile pe care le-am avut, au fost discutate, au fost analizate, exact cum aţi spus şi dvs, câteva elemente principale, şi anume în primul rând, faptul că, iată, ne aflăm deja de şase luni de când mecanismul acesta, intervenţia aceasta administrativă, se află în vigoare, s-a mai prelungit pentru încă două luni. Principala întrebare a fost aceea…

Deci în varianta iniţială s-au urmărit anumite obiective, cum ar fi: scăderea inflaţiei, practic până la urmă să se asigure acest acces al tuturor consumatorilor la produsele de bază. În general, aceste intervenţii sunt folosite pentru o perioadă limitată, pentru obiective concrete. Deci practic ce am urmări în continuare sau care ar fi obiectivele pe care le-ar urmări această prelungire? În final, să zic, poate cel mai important lucru a fost acela că am agreat cu toţii şi acest lucru se află şi în reglementarea care a apărut în Monitorul Oficial, că vom încerca să ajungem, deci să construim, un alt mecanism, mai flexibil, prin care, pe de o parte, să se asigure funcţionarea, să spunem, normală, în condiţii de piaţă, în condiţii de concurenţă a companiilor, pentru ca acestea să poată să furnizeze cele mai bune servicii şi preţuri pentru consumatori, pe de altă parte, să existe un instrument care, în cazul în care se înregistrează variaţii ample de preţ sau creşteri nejustificate, să se poată interveni rapid, fie prin prevenirea, fie apoi prin găsirea unei soluţii adecvate, punctuale, la acele produse în cazul cărora se manifestă turbulenţe excesive în ceea ce priveşte oferta către consumatori. Aşa cum spuneaţi…

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: