Skip to content
Video

Lista rușinii de la ANAF. Diaconu indică amănuntele nevralgice trecute sub tăcere EXCLUSIV

adevarulfinanciar.ro

Interviurile video PSnews.ro continuă, având-ul ca invitat pe Gelu Diaconu, fostul șef al ANAF, care a abordat cele mai stringente probleme ale economiei românești.

Citiți și Economia României, îngenuncheată. G. Diaconu, previziuni devastatoare: Am luat-o în sens invers EXCLUSIV

Marinela Angheluș a adus în discuție și topul marilor datornici la bugetul de stat publicată de ANAF. Amintim că printre firmele private care apar în acest top se număra Salamandra Plus SRL, Petroutilaj SA, PSD Company SA, Brafor SA, Realitatea Media SA, Donau Chem SRL, COS Târgovişte SA, L&A FLEISCH S.R.L, CHEMGAS HOLDING CORPORATION S.R.L., ASOCIATIA FOTBAL CLUB STEAUA BUCURESTI, SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL S.R.L., GlaxoSmithKline (GSK) SRL, INSULA MARE A BRAILEI SA.

În acest context, Gelu Diaconu a ținut să precizeze că două date ”cu o semnificație directă” lipsesc din precizările făcute de ANAF în comunicatul menționat mai sus:

”Comunicatul ANAF-ului este parțial. Nu prezintă două date cu o semnificație directă:

-prima, care este ponderea în total arierate, care înțeleg că sunt în total undeva la 15-16 miliarde, a societăților cu capital de stat, în total, cum spuneam, sumă de contribuții neplătite;

-și nu ne mai spune cât reprezintă suma blocată de acțiunile de insolvență a celor peste 7.000 de firme, din cei care înregistrează datorii la bugetul statului din contribuții”, a adăugat acesta.

Mai mult, Diaconu a adăugat că ”mai urgent decât modificarea Codului Fiscal ar trebui să fie remodificarea Legii 85 a insolvenței”.

Dacă s-a fi dat și aceste cifre, veți vedea, ca și în cazurile menționate de dumneavoastră, că ponderea covârșitoare a sumelor neîncasate sunt cele care sunt blocate în acțiunile de insolvență, unde ANAF-ul nu mai poate interveni. Toate celelalte datorii sunt atacate, permanent monitorizate și executate de către ANAF, numai că ponderea acestora în totalul sumelor încasate este mult mai mică. Ce este relevant însă, schimbarea contribuțiilor așa cum este prevăzută în Noul Cod Fiscal nu reprezintă nimic nou și nu va avea niciun impact în scăderea acestor arierate din contribuții. Cred că mai urgent decât modificarea Codului Fiscal ar trebui să fie remodificarea Legii 85 a insolvenței tocmai pentru a crea, juriștii se pricep mai bine, un statut primordial recuperării creanțelor bugetare, în așa fel încât să se asigure o recuperare mai mare a acestor sume aflate în insolvență”, a declarat Gelu Diaconu în cadrul interviului.

Puteți urmări secvența mai jos, de la momentul 25:19 și până la final

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *