Liderii USR au decis miercuri retragerea susținerii candidaturii Elenei Lasconi hotarând să-l susţină la prezidenţiale pe Nicuşor Dan. Motivul invocat de cei care vor să preia puterea din partid a fost poziționarea foarte slabă a lui Lasconi în ultimul sondaj.
Astfel, în Biroul Politic Național al USR, șase persoane au votat pentru, printre care Ionuț Moșteanu, Vlad Voiculescu, Dominic Fritz, au fost cinci abțineri și două voturi contra: Elena Lasconi, și Anisia Georgiana Costescu. Lucian Viziteu a ieșit din ședința.
Adrian Wiener, Claudiu Năsui, Florin Gârbacea si Cezar-Mihail Drăgoescu sunt cei cinci membri care nu au vrut sa participe la vot, hotărând să se abțină.
Anisia Georgiana Costescu, primarul USR Dumbrăvița, județul Brașov a fost singura persoana (în afara de Elena Lasconi) din Biroul Politic Național al USR care a votat contra retragerii susținerii candidaturii actualului președinte al partidului.
Pe site-ul USR, Anisia Cotescu se prezintă drept antreprenor și activist în domeniul protecţiei animalelor. În 2020 ea a devenit consilier în Consiliul Local Dumbrăvița. Alături de ceilalți doi consilieri locali USR, Anisia a reușit să declanșeze singurul referendum local din județul Brașov și unul dintre puținele din România pentru demiterea primarului în funcție. În 2024, a fost aleasă primar al comunei Dumbrăvița unde își exercită funcția și în prezent.
De asemenea ea a fost aleasă în componența Biroului Naţional al USR fiind validată validată în urma Congresului desfăşurat în vara 2024.
Cei 24 de membri ai Biroului Naţional al USR sunt:
Clotilde Armand
Cristian-Mihai Baciu
Horia-Daniel Bogdan
Allen Coliban
Anisia-Georgiana Costescu
Silvia-Monica Dinică
Cezar-Mihail Drăgoescu
Adrian Echert
Dominic Fritz
Florin-George Gârbacea
Stelian-Cristian Ion
Liviu Mălureanu
Radu-Nicolae Mihaiu
Radu-Dinel Miruță
Liviu-Ionuţ Moșteanu
Oana Murariu
Claudiu-Iulius-Gavril Nasui
Andrei Nistor
Cristina-Mădălina Prună
Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu
Ştefan Tanasă
Oana-Silvia Țoiu
Vlad Vasile-Voiculescu
Adrian Wiener
Războiul din USR, faza pe bani
În ședința de vineri a Biroului Național, liderii USR au pus la punct mai multe detalii tehnice care privesc susținerea lui Nicușor Dan în cursa pentru alegerile prezidențiale din mai, în locul președintei partidului, Elena Lasconi. De asemenea, liderii USR au decis să mandateze secretariatul general și coordonatorul de campanie să negocieze încheierea contractelor de promovare pentru Elena Lasconi.
Până la acest moment, USR a cheltuit pentru campania Elenei Lasconi aproximativ 200.000 de euro. Această sumă provine din subvenția acordată partidului, banii de funcționare obișnuită a partidului, care au fost gestionați de mandatarul financiar în conformitate cu prevederile legale, conform USR.
Pentru sumele cheltuite până la acest moment în campania electorală, așa cum prevede legea, USR nu va cere decontarea, indiferent de rezultatul pe care-l va obține la alegeri Elena Lasconi.
Pe lângă contracte, există și 4 împrumuturi de la persoane fizice, cu care membrii Secretariatului General al partidului vor discuta pentru a returna banii. Rămâne la latitudinea celor patru persoane dacă redirecționează apoi banii către campania lui Nicușor Dan sau nu.
Cât despre campania online a partidului, Ionuț Moșteanu a spus că de acum Elena Lasconi va putea face postări doar pe contul ei, nu pe conturile partidului, pe care nu va mai avea dreptul să se promoveze.
Elena Lasconi rămâne pe buletinul de vot
Indiferent de ce s-ar întâmpla, pe buletinul de vot Elena Lasconi va figura drept candidata USR pentru că buletinele de vot au fost deja tipărite iar termenul de retragere al candidaților a fost 19 martie.
„Ulterior acestei date, indiferent de declarațiile publice ale persoanelor ale căror candidaturi au rămas definitive, în procesele-verbale întocmite pentru consemnarea rezultatelor votării (tipărite cu prenumele și numele candidaților în ordinea rezultată din tragerea la sorți a înscrierii acestora pe buletinele de vot), se vor consemna voturile obținute de către fiecare candidat astfel cum reies din operațiunile de numărare a buletinelor de vot, chiar dacă unul dintre acești candidați a anunțat public retragerea din cursa electorală sau intenția de a transfera voturile sale către un alt candidat”, arată Ghidul de prevenire și combatere a acțiunilor de dezinformare a alegătorilor al Autorității Electorale Permanente.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News